Kopstukken achter grootschalige cannabisplantage in Slijpe krijgen vier jaar cel

Redactie KW

Vijf betrokkenen zijn in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan grootschalige cannabiskweek in een loods in Slijpe. Twee kopstukken kregen elk vier jaar effectieve celstraf.

Na een anonieme tip en de nodige observaties viel de politie op 10 maart dit jaar binnen in een loods langs de Spermaliestraat in Slijpe. Naast 1.386 cannabisplanten troffen de speurders ook een 42-jarige Kosovaar aan, die er in erbarmelijke omstandigheden verbleef en de plantage moest bewaken. “Er was hem 100 euro per dag beloofd maar hij had nog geen cent gezien”, stelde de procureur tijdens het proces. “Het ging in feite om een soort slavenarbeid.”

Verder onderzoek wees op de betrokkenheid van Iulzim K., een 54-jarige Kosovaar uit Luik die ook verdacht was van betrokkenheid bij een plantage in Ans. Tijdens zijn bezoekjes aan de loods in Slijpe werd hij vaak vergezeld door Leotrim F. (24) uit Luik. Ook Kushtrim I., de 22-jarige neef van Iulzim K. kwam er frequent over de vloer. Hij huurde de loods onder een valse naam. Toen de eigenaar van de loods, Oostendenaar Steve H. (42), de plantage op een bepaald moment ontdekte, liet hij de bende tegen betaling begaan.

Volgens zijn advocaat durfde H. uit schrik niet naar de politie te stappen. De rechter veroordeelde hem niettemin tot twee jaar effectieve celstraf. De ontvangen huurgelden, net geen 24.000 euro, verklaarde ze verbeurd. Leotrim F. en Kushtrim I. kregen elk vier jaar effectieve celstraf. Iulzim K., die door zijn verblijf in de gevangenis, minder lang bij de plantage betrokken was, kreeg 37 maanden effectieve celstraf. De rechter verklaarde ten aanzien van Iulzim K., Leotrim F. en Kushtrim I. in totaal 800.000 euro verbeurd. De bewaker van de plantage kreeg negen maanden cel.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.