Illegale drugsdealer krijgt 40 maanden cel

Redactie KW

Een 39-jarige Algerijn is in beroep veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden voor het dealen van cannabis, hasj, heroïne en coke.

Amine M., een Algerijn die al sinds 2009 illegaal in ons land verblijft, werd vervolgd voor het dealen in Oostende van allerlei drugs tussen 29 mei en 29 september 2020. Hij kreeg 40 maanden cel en een boete van 8.000 euro.

“40 maanden betekent dat hij 10 maanden krijgt per maand dat hij dealde. Terwijl het om heel kleine hoeveelheden ging”, becijferde zijn advocaat. In de gevangenis is hij intussen ook afgeraakt van zijn drugsverslaving. Hij vroeg een straf met uitstel. De man heeft een Belgische partner en samen willen ze een nieuw leven beginnen buiten België. Als u hem een straf met uitstel geeft, is hij meteen weg met zijn partner.”

Maar M. was nochtans niet aan zijn proefstuk toe. Hij was nog maar net vrij van een gevangenisstraf van 30 maanden voor dealen, of hij begon onmiddellijk opnieuw. “Dit is geen moeilijk dossier!”, vond de procureur-generaal. “Meneer moet gewoon een schop onder zijn kont krijgen. Maar omdat lijfstraffen niet meer worden uitgevoerd, hebben we nu gevangenisstraffen om u dat te laten voelen. Bovendien spuw je in het gezicht van justitie. Nog maar pas ben je vrij of je begint meteen opnieuw. Al vijf jaar deal je drugs, dan is de maat nu vol! Het verziekt de maatschappij en dus is het tijd om u er een tijd uit weg te houden.”

Het hof ging daarom niet in op de vraag tot een straf met uitstel en bevestigde de 40 maanden cel. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier