Geen straf voor 19-jarige kelner die uit geldnood en verveling begon te dealen tijdens coronapandemie

Redactie KW

Een amper 19 jarige dealer heeft van de strafrechter in Veurne een erg grote gunst gekregen.

“Mijn cliënt was kelner en zat thuis door corona. Toen hij zijn inkomsten sterk zag dalen, nam hij de verkeerde beslissing en begon hij te dealen”, pleitte de advocaat van de jongeman uit De Panne eerder op de rechtbank. Uiteindelijk kwam de jongeman weg zonder straf, dinsdag bij het vonnis, ondanks de zware vordering van 18 maanden cel door het Openbaar Ministerie.

De interventiepolitie van politiezone Westkust merkte in het begin van de lockdown verdachte handelingen op in De Panne en onderschepte iemand in het bezit van cannabis. Die biechtte op dat hij de drugs net had aangekocht van zijn dealer. Wat later werd nog een verdacht persoon gecontroleerd in de omgeving, namelijk D.L. uit De Panne. Hij had 1.400 euro op zak. Wat later werd hij gezien in het bijzijn van H.T. (19) uit De Panne. Beiden werden nog eens gecontroleerd en plots had H.T. die 1.400 euro op zak. D.L. had blijkbaar nog drugsschulden te betalen aan H.T., zo bleek uit het onderzoek.

Psychoses en hersenschade

Er werd een huiszoeking uitgevoerd bij H.T. en daar werd nog eens een kleine 3.000 euro aangetroffen. Hij gaf de verkoop toe van cannabis en hasj, die hij aankocht via Nederlanders. “Hij bekende ook dealen aan minderjarigen. Daarom vraag ik principieel 18 maanden celstraf. Drugs zijn een enorm probleem in onze maatschappij en niet in het minst bij minderjarigen, van wie het brein nog in volle ontwikkeling is. Het kan psychoses en hersenschade veroorzaken”, aldus het Openbaar Ministerie op het proces een maand geleden. De procureur was wel zo eerlijk om te stellen dat H.T. goed meewerkte met het onderzoek en een blanco strafblad heeft en liet de deur open voor probatie-uitstel. Er werd ook nog een verbeurd verklaring van 4.000 euro drugsgeld gevraagd.

Celstraf vermijden

De advocaat van de 19-jarige H.T. zette alle zeilen bij om een celstraf te vermijden, probatie of niet. “Mijn cliënt viel als kelner van een bekend restaurant plots zonder werk door de lockdown. Hij verveelde zich steendood en begon zijn tijd te vullen met cannabis roken. Omdat zijn inkomsten zwaar achteruit liepen – hij klopte namelijk veel meer uren dan een gewone werkweek en in de horeca gaat veel ‘drinkgeld’ rond – wou hij zijn gebruik financieren en het verlies op zijn rekening beperken. Zo leverde hij af en toe eens cannabis af aan vrienden, onder wie minderjarigen. U weet hoe dat gaat. Totaal verkeerd en niet goed te praten, welteverstaan. Maar zo is het gelopen”, aldus meester Thomas Bailleul op het proces. Hij vroeg om de probatie-opschorting uit te spreken.

Opsc

horting met voorwaarden

“Mijn cliënt laat al maanden zijn urine testen en zijn gebruik blijkt nihil. Hij hield zich strikt aan alle voorwaarden die de onderzoeksrechter oplegde. Als je hem een celstraf geeft, zal hij nooit werk vinden met zo’n strafblad”, aldus Bailleul. Hij kreeg wat hij wou, ondanks het feit dat het openbaar ministerie voet bij stuk hield en 18 maanden celstraf wou. De rechtbank sprak afgelopen dinsdag de probatie-opschorting uit: geen straf, wel drugsvoorwaarden waar hij zich aan moet houden. Doet hij dat niet, komt de zaak opnieuw voor de rechter. H.T. ziet wel 4.000 euro verbeurd verklaard. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier