Eigenaar Waregemse cannabisloods vraagt vrijspraak: “Hij wist van niks”

Een verdacht gaf toe dat hij mee hielp knippen.©Iriana Shiyan gf
Een verdacht gaf toe dat hij mee hielp knippen.©Iriana Shiyan gf
Redactie KW

Een Gents lid van een Bulgaarse drugsbende vraagt in beroep de vrijspraak voor een cannabisplantage in Waregem. “Hij was wel mede-eigenaar van het pand, maar wist van niks.” Het openbaar ministerie gelooft hem niet: “Waarom kwamen de telers dan naar u toen ze ontdekt werden?”

Op grote schaal cannabis kweken, leverde acht mannen met de Bulgaarse nationaliteit al 241.824 euro op. Tot ze met een kilogram van het vers geoogste spul gesnapt werden door de politie. Per toeval, want op 18 november hield de politie vier leden van de drugsbende in een auto met Nederlandse nummerplaat tegen tijdens een routinecontrole. Die kilogram bracht de ordediensten op het spoor van hun cannabisplantage in de Roterijstraat in Waregem. In een loods in de woning van twee van de vier inzittenden werden 418 planten en nog eens een kilogram cannabis aangetroffen. Er was ook een link met een gelijkaardige plantage in Charleroi.

Zes mannen werden veroordeeld tot 18, 24, 36 en veertig maanden cel. De mede-eigenaar van het pand in Waregem, een Gentse Bulgaar, kreeg 18 maanden. Hij is elektricien van beroep en het parket vermoedt ook dat hij het was die de meter aftapte. Maar hij ontkent dat hij van iets wist en vraagt in beroep de vrijspraak. Maar volgens het openbaar ministerie is zijn verhaal ongeloofwaardig. “Twee mannen staan ineens aan zijn deur in Gentbrugge om hem te waarschuwen dat de plantage in Waregem is ontdekt. Terwijl hij zelf zegt dat hij die twee nog nooit heeft ontmoet. Hoe wisten ze hem dan wonen? Sterker, mijn ervaring is dat betrapte cannabistelers zich zo snel mogelijk uit de voeten maken, en al zeker niet de eigenaar van het pand verwittigen”, meent procureur-generaal Peter De Smet.

Charleroi

“De zaken die deze kamer behandelt, zijn voor de helft zaken omtrent drugs. Wij hebben hier al alles gehoord en gezien. Het enige wat we nog nooit gedaan hebben is zelf een plantage opgestart, maar voor de rest kennen we alles. Maar huurders die de eigenaar van het pand verwittigen dat de politie eraan komt, dat is nieuw.”

Zijn advocate meent dat net die verklaring in zijn voordeel speelt. “Waarom zou hij daarover liegen? Het is zoals de procureur-generaal zelf zegt in zijn eigen nadeel.”

Een andere Bulgaarse medebeklaagde kreeg 40 maanden. Hij ontkent niet dat hij mee hielp knippen in Waregem. “Maar in Charleroi is hij nooit geweest. Bovendien is er in de dagvaarding sprake van een totaal ander adres dan waar de plantage is gevonden.” Zijn advocaat vindt dan ook dat hij een veel lichtere straf verdient.

Ondanks hun beroep, lieten de andere medebeklaagden verstek. Uitspraak in de zaak op 23 juni. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier