Eigenaar cannabisloods krijgt werkstraf

Redactie KW

Een Gents lid van een Bulgaarse drugsbende is in beroep veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur voor een cannabisplantage in Waregem.

Op grote schaal cannabis kweken, leverde acht mannen met de Bulgaarse nationaliteit al 241.824 euro op. Tot ze met een kilogram van het vers geoogste spul gesnapt werden door de politie. Per toeval, want op 18 november hield de politie vier leden van de drugsbende in een auto met Nederlandse nummerplaat tegen tijdens een routinecontrole. Die kilogram bracht de ordediensten op het spoor van hun cannabisplantage in de Roterijstraat in Waregem. In een loods in de woning van twee van de vier inzittenden werden 418 planten en nog eens een kilogram cannabis aangetroffen. Er was ook een link met een gelijkaardige plantage in Charleroi.

Zes mannen werden veroordeeld tot achttien, 24, 36 en veertig maanden cel. De mede-eigenaar van het pand in Waregem, een Gentse Bulgaar, kreeg 18 maanden. Hij is elektricien van beroep en het parket vermoedde ook dat hij het was die de meter aftapte. Maar hij ontkende dat hij van iets wist en vroeg in beroep de vrijspraak. Maar volgens het openbaar ministerie is zijn verhaal ongeloofwaardig.

“Twee mannen staan ineens aan zijn deur in Gentbrugge om hem te waarschuwen dat de plantage in Waregem is ontdekt. Terwijl hij zelf zegt dat hij die twee nog nooit heeft ontmoet. Hoe wisten ze hem dan wonen? Sterker, mijn ervaring is dat betrapte cannabistelers zich zo snel mogelijk uit de voeten maken, en al zeker niet de eigenaar van het pand verwittigen”, meende procureur-generaal Peter De Smet. “De zaken die deze kamer behandelt zijn voor de helft zaken omtrent drugs. Wij hebben hier al alles gehoord en gezien. Het enige wat we nog nooit gedaan hebben is zelf een plantage opgestart, maar voor de rest kennen we alles. Maar huurders die de eigenaar van het pand verwittigen dat de politie eraan komt, dat is nieuw.”

Zijn advocate ontkende alles. Hij zou niet verantwoordelijk zijn voor het aftappen van de elektriciteit en al helemaal niet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de cannabisplantage. Voor de elektriciteitsdiefstal werd hij uiteindelijk vrijgesproken. Voor het verhuur van de loods aan de cannabistelers kreeg hij een werkstraf van 200 uur. Als hij die niet uitvoert, moet hij 18 maanden naar de gevangenis. Een andere Bulgaarse medebeklaagde zag zijn straf van 40 maanden dalen naar drie jaar. Hij ontkende niet dat hij mee hielp knippen in Waregem. Maar volgens zijn advocaat is hij in Charleroi nooit geweest. Voor de plantage in Charleroi werd hij vrijgesproken. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier