Duo terecht voor cannabisplantage in garage, Nederlander blijft buiten schot

Redactie KW

Er hangt een voormalige tuinaanlegger uit Izegem en een goede vriend een celstraf van twee jaar en een boete van 12.000 euro boven het hoofd. Samen runden ze in een woning op Abele in Izegem een plantage met ruim 200 cannabisplantjes. De spin in het web, een Nederlander, bleef buiten schot.

Op 10 augustus 2020 voerde de politie bij Lode M. in de Heibrugstraat een huiszoeking uit. In de garage naast zijn woning vonden de agenten een volledig uitgeruste cannabisplantage. Tijdens de gerechtelijke actie wandelde Peter D. (56) uit Oostende ook gewoon binnen. Hij wist duidelijk van het bestaan van de plantage af. Bij hem thuis vonden de speurders kweekschema’s en 4,7 kilogram cannabis. Beiden vlogen 4 maanden in voorhechtenis in de cel.

Spin in het web en investeerder in de plantage was een Nederlander die Peter D. in Thailand had leren kennen en in contact gebracht had met Lode M. De Izegemnaar zag in de plantage een manier om uit de schulden te geraken. Volgens de openbare aanklager bracht de plantage in een half jaar tijd ruim 15 kilogram cannabis op, goed voor een geschatte opbrengst van 47.000 euro.

“Door een hersentumor moest hij noodgedwongen zijn job stoppen en raakte hij in de problemen”, verdedigde advocaat Filip De Reuse de Izegemnaar. “Daarna nam hij een foute beslissing. Hij verdiende er geen cent aan want de opbrengst van de eerste oogst ging volledig naar de Nederlander.” Net zoals Peter D. vroeg hij de rechter hem financieel wat te ontzien. Naast de boete dreigt ook nog een verbeurdverklaring van 11.000 euro. Vonnis op 19 oktober. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier