Duo riskeert tot 30 maanden cel voor aandeel in fatale overdosis Brugse moeder (43)

Redactie KW

Twee mannen moeten zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor de fatale overdosis een 43-jarige vrouw. De moeder van twee kinderen stierf drie jaar geleden aan een dodelijke cocktail van medicatie, waarvoor de beklaagden volgens het parket de nodige voorschriften bezorgden. De dochters van de vrouw stelden zich burgerlijke partij. “Ondanks alles was ze een mama die haar best heeft gedaan voor hen.”

Op 15 februari 2019 sloeg de stiefmoeder van de beide meisjes alarm. Hun biologische moeder S.M. liet maar niets weten waarop de politie een kijkje ging nemen in het appartement van de Bruggelinge. De vrouw lag in de zetel en reageerde niet meer. De MUG kwam ter plaatse en startte de reanimatie op. Ze werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar alle hulp kwam te laat. “Een lijkschouwing wees uit dat de vrouw stierf aan een dodelijke cocktail van de pijnstiller fentanyl en andere medicatie”, stelde procureur Jochen Van Aalst.

Volgens het Openbaar Ministerie was S.M. op 9 februari al eens met een overdosis medicatie in het ziekenhuis beland. De politie vernam toen dat ze de medicijnen had verkregen met blanco voorschriften van B.I. (41) uit Oudenburg. Het slachtoffer had toen een knipperlichtrelatie met hem. Een schriftonderzoek toonde aan dat B.I. minstens tien voorschriften had vervalst. Ook Blankenbergenaar N.V. (31) kwam in het vizier van de speurders. Hij zou minstens vier voorschriften vervalst hebben. De voorschriften waren gestolen bij een dokter in Koekelare.

Vervalste voorschriften

Volgens het parket werden de medicijnen op 9 en 11 februari aangeschaft met vervalste voorschriften. Omdat B.I. op 9 februari bij het slachtoffer aanwezig was toen zij een eerste overdosis binnenkreeg, maar haar appartement verlaten had nog voor de hulpdiensten verwittigd waren, staat hij ook terecht voor schuldig verzuim. De procureur vroeg voor B.I. twee jaar effectieve celstraf. N.V. kijkt aan tegen 30 maanden effectief.

De beide mannen ontkennen de diefstallen met klem maar geven wel toe dat ze voorschriften vervalsten. Volgens B.I. was er van schuldig verzuim geen sprake. “Hij was daar niet alleen en wist dat de vriendin van de medebeklaagde de hulpdiensten zou verwittigen”, pleitte advocaat Jonas Bel. “Hopelijk kan een deel van de straf voorwaardelijk worden opgelegd zodat mijn cliënt zijn drugsprobleem kan aanpakken.” B.I. zit momenteel in de cel op verdenking van drugsfeiten.

Dochters

Volgens N.V. ging hij op 9 februari onder druk van B.I. om fentanylpleisters. “Maar op 11 februari verbleef hij in de nachtopvang in Kortrijk en kon hij onmogelijk de andere medicatie gekocht hebben”, pleitte advocate Amber Lumbeeck. “Bovendien is het niet bewezen dat de fentanyl de dood veroorzaakte. Hopelijk kan een werkstraf volstaan.”

De beide dochters van het slachtoffer stelden zich burgerlijke partij. “Ze willen niet dat hun mama gereduceerd wordt tot de zoveelste drugsdode”, pleitte hun advocate Naima Bouslama. “Die vrouw was hun mama. Ondanks alles was ze een mama die haar best heeft gedaan voor hen.”

De rechtbank doet uitspraak op 10 november. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.