Dudzeels bedrijf krijgt fikse boete voor productie synthetische cannabis

© belga
Redactie KW

Het Dudzeelse bedrijf Belgian Bright Blends heeft in de Brugse rechtbank een geldboete gekregen van 12.000 euro, waarvan 4.000 euro effectief, voor de illegale productie van synthetische cannabis. De zaakvoerder kreeg 80 uur werkstraf, zijn schoonzus de gunst van de opschorting. Ze wisten naar eigen zeggen niet dat hun activiteiten verboden waren, maar de rechtbank hechtte daar geen geloof aan.

In 2014 startte Belgian Bright Blends met de productie en verkoop van synthetische cannabis. Zaakvoerder Patrick R. (58) uit Aalter voerde de benodigdheden hiervoor in vanuit China. Hoewel de productie van de designerdrug in september 2017 strafbaar werd, bleef V. volgens de douane dubieuze stoffen uit China invoeren. Onderzoek wees uit dat Belgian Bright Blends inderdaad onverminderd verderging met de online verkoop van de drug, die via pakjesdiensten vooral in Duitsland belandde.

3.000 euro per maand

Eind mei 2018 werden bij een huiszoeking in een loods van V. in Knesselare onder meer aceton en kruidenmengsels aangetroffen voor de productie van synthetische cannabis. “De loods diende als productieplaats”, stelde procureur Mike Vanneste. Ook de schoonzus van R. was in de handel betrokken. Christelle P. (54) verzorgde de boekhouding en stond in voor de verpakking en verzending van de drugs. De Bruggelinge was naar eigen zeggen sinds 2016 niet meer actief in het bedrijf, maar ze incasseerde wel nog 3.000 euro per maand.

Niets verdoezeld

Voor R. vroeg Vanneste 30 maanden cel, eventueel met uitstel. P. riskeerde twee jaar cel, eveneens eventueel met uitstel. Advocaat Franky Baert vroeg tevergeefs de vrijspraak voor de twee. “Zij waren ervan overtuigd dat ze legaal bezig waren”, pleitte hij. “Ze hebben ook nooit iets verdoezeld. Ze hielden zelfs een gedetailleerde boekhouding bij. Ik heb dit in andere drugsdossiers alvast nog nooit gezien.”

Werkstraf en boete

De rechtbank hechtte geen geloof aan die beweringen, maar toonde zich mild. R. kwam weg met 80 uur werkstraf en P. kreeg de gunst van de opschorting. Het intussen failliet bedrijf kreeg een geldboete van 12.000 euro opgelegd, waarvan 4.000 effectief. De rechtbank verklaarde in totaal ook 74.500 euro en een BMW Z3 verbeurd. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier