Drie jaar cel voor Blankenbergse stukadoor die loods verhuurde aan Albanese cannabiskwekers

Redactie KW

Een Blankenbergse stukadoor die zijn loods verhuurde aan een bende Albanese cannabiskwekers heeft in de Brugse rechtbank drie jaar cel gekregen, waarvan twee effectief. De kopstukken achter de bende kregen vier jaar cel.

Het gerecht kwam de bende op 16 april vorig jaar toevallig op het spoor bij een coronacontrole. In de laadruimte van een Citroën Berlingo trof de politie toen 420 cannabisplantjes aan. Die waren bestemd voor een loods in de Hanzestraat in Blankenberge. Daar werd naast 46 cannabisplanten ook een tachtigtal kilogram cannabis in beslag genomen. Een Albanees die cannabis aan het oogsten was, werd in de boeien geslagen.

Puur geldgewin

Verder onderzoek leidde de speurders naar een loods in de Dorpsstraat in de Gistelse deelgemeente Snaaskerke. Daar trof de politie in september vorig jaar 818 cannabisplanten aan. “Er was een hoogtechnologische airco aanwezig en er lagen ook dertig volle zakken met knipafval”, stelde de procureur. “We vermoeden dat er minstens drie keer geoogst werd.”

De eigenaar van de Blankenbergse loods, een 42-jarige stukadoor, bekende dat hij maandelijks 4.000 euro ontving van de bende. “Het ging om puur geldgewin”, stelde de procureur, die drie jaar effectieve celstraf vroeg. De advocaat van J.V. noemde die vordering overdreven. “Mijn cliënt heeft zich jarenlang kapot gewerkt in zijn bedrijf. Door een burn-out moest hij zijn activiteiten stopzetten. In de zomer van 2019 werd hij door een Albanees gevraagd om zijn loods te verhuren. Mijn cliënt wist wat er in de loods gebeurde, maar hij kon niet meer terug.”

Geheime communicatie

Onderzoek wees uit dat de Albanezen met elkaar communiceerden via versleutelde iPhones met de chatapp Sky ECC. De twee bendekopstukken, die opereerden van uit Sint-Jans-Molenbeek, kregen elk vier jaar effectieve celstraf. Zeven anderen, allen Albanezen, kregen voor hun aandeel in de feiten tot twee jaar effectief. Een elfde beklaagde werd vrijgesproken. In totaal werd ook bijna 110.000 euro verbeurd verklaard. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier