Twee plantages met 1.900 cannabisplanten ontmanteld in Bavikhove en Kortrijk, zes verdachten aangehouden

De politie arriveerde in alle vroegte bij de bewuste loods.© Geoffrey Sabbe
De politie arriveerde in alle vroegte bij de bewuste loods.© Geoffrey Sabbe
Redactie KW

Politie en gerecht vielen maandag in alle vroegte binnen in een woning langs de Vierkeerstraat in Bavikhove en langs de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. Er werden twee plantages ontmanteld, goed voor 1.900 planten. De politie nam ook verboden wapens in beslag. Zes verdachten zijn aangehouden en worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Bewoners uit de straat zagen de politie al om 5 uur ‘s morgens het huis in de Vierkeerstraat binnengaan. De woning is eigendom van stukadoor G.K., maar sinds vorig jaar zouden de broers B. het huren. Ze werden naar verluidt allebei opgepakt, maar dat wilde het parket van Kortrijk niet bevestigen. Wellicht omdat de gearresteerden nog voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen. “Voorlopig kunnen we er nog niets over zeggen”, aldus procureur Hanne Demedts.

De reden voor de arrestatie was wat de speurders aantroffen in de grote loods achter het huis. Daar was onder andere een professionele cannabisplantage ingericht. Buurtbewoners zagen de agenten een aantal grote cannabisplanten naar een combi brengen. “Er lag ook een groot wapen en een knuppel bij”, klinkt het.

Indringende geur

Het gerecht schakelde de hulp van de civiele bescherming in om de plantage te ontmantelen. Dat was een klus die een hele dag duurde. De planten werden ter plaatse verhakseld, wat een indringende cannabisgeur in de straat verspreidde. Iets voor 15 uur zette de civiele bescherming ook nog een grote container af die wordt gebruikt bij opdrachten met chemische producten.

Volgens omwonenden verbouwden de broers B. het magazijn toen ze daar kwamen wonen. Zo zagen ze onder andere een vrachtwagen isolatieplaten leveren. Of G.K. op de hoogte was van de nevenactiviteiten van de twee broers zal nog moeten blijken. De man is in ieder geval geen onbesproken figuur. In 2006 haalde hij de laatste keer de pers omdat hij in het Zuid-Franse Sainte-Maxime werd opgepakt in de villa van Carl De Schutter, die werd veroordeeld als leverancier van het wapen voor de moord op veearts Karel Van Noppen. G.K. was naar de Côte d’Azur gevlucht nadat hij in 2005 niet was teruggekeerd naar de gevangenis van Brugge toen hij enkele uren vrij had.

De Harelbekenaar zat toen sinds 2001 in de cel omdat hij werd veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor cocaïne- en xtc-smokkel. In 1997 werd hij veroordeeld omdat hij een drugsdossier over een halve ton cocaïne liet stelen bij een onderzoeksrechter.

Ook verboden wapens

Het parket kon intussen meedelen dat twee plantages werden aangetroffen en ontmanteld: een eerste in de Vierkeerstraat in Bavikhove en een tweede in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. In totaal ging het om 1.900 planten verspreid over twee locaties. Daarnaast werden op de diverse locaties ook nog eens 34 kilo cannabis, 30.500 euro en zeven voertuigen in beslag genomen. Op één locatie werd een aantal verboden wapens gevonden, waaronder een geladen .22 pistool.

Zeven verdachten werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Van de zeven verdachten werden er uiteindelijk zes voorgeleid. Twee verdachten werden diezelfde dag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Kortrijk; 4 anderen werden dinsdag voorgeleid. Zij werden allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Zij verschijnen op vrijdag as. voor de Raadkamer. Het gaat om de beide bewoners van de locaties waarop de plantages werden aangetroffen en om 4 andere personen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij het verhandelen van de cannabis of op enige andere wijze bijstand te hebben geleverd.

De politiezone Gavers kon deze criminele organisatie in kaart brengen en coördineerde de actie.

Deze actie getuigde van een goede samenwerking binnen de geïntegreerde politie. Er werd samengewerkt met de lokale politiezones MIRA, MIDOW,VLAS en OOSTENDE enerzijds en met de steun, zoals het labo, CRU( Clandestien labo Response Unit) en de lucht- en hondensteun van de federale politie anderzijds. Ook de Civiele Bescherming leverde een bijdrage tot een vlot en veilig verloop van deze tussenkomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier