Cannabisplantage met straatwaarde van 280.000 euro wordt ontmanteld in Veurne

Op de cannabisplantage ontdekten ze 700 planten.© jh
Op de cannabisplantage ontdekten ze 700 planten.© jh
Redactie KW

De recherche van politiezone Spoorkin is volop bezig met de ontmanteling van een cannabisplantage met 700 planten. Die werden intussen vernietigd. De opbrengst van een oogst van die planten kan 280.000 euro straatwaarde bedragen. De negen verdachten verschijnen voor de onderzoeksrechter.

De recherche van Spoorkin was samen met de FGP West-Vlaanderen al even bezig met de voorbereiding voor de inval in een loods in de woonwijk Petit Paris in Veurne. De loods zou gehuurd zijn maar uit het onderzoek blijkt tot nu toe dat de eigenaar helemaal niet op de hoogte was.

Dinsdag 13 april gingen ze tot actie over en werd tegelijkertijd binnengevallen op een locatie in het Waalse Boussu. Onderzoek leerde immers dat het om dezelfde organisatie ging. Op beide locaties werd een cannabisplantage met ongeveer 700 planten gevonden.

Negen arrestaties

In Veurne ging het om niet-volgroeide planten die elk in een kweekpot stonden en ongeveer 15 centimeter groot waren. De loods was professioneel ingericht met generatoren, warmtelampen, ventilatoren en de kweekplaatsen waren evenzeer professioneel ingericht. Bij een opbrengst van 40 gram per volgroeide plant kon 28 kilogram cannabis geoogst worden. Tegen een verkoopprijs van 10 euro per gram had de plantage dus een straatwaarde van 280.000 euro. In Veurne kon niemand aangetroffen worden.

De recherche is woensdag 14 april begonnen met de ontmanteling van de plantage en krijgt hulp van een externe partner. 130 kilometer verderop in het Waalse Boussu konden negen verdachten ter plaatse worden gearresteerd. Zij waren net begonnen met het knippen van de planten. Het gaat om vijf vrouwen en vier mannen. Enkelen zijn woonachtig in de streek rond Boussu, maar het gaat ook om Nederlanders. Zes van hen moesten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, de andere drie morgen. Die moet beslissen over hun aanhouding. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier