Brugge heeft voor het eerst een serieus heroïneprobleem

Stefan Vankerkhoven

Voor het eerst heeft de Brugse politie vastgesteld dat de internationale drugsmaffia vanuit Frankrijk en Nederland heroïne levert aan druggebruikers in de Breydelstad. Burgemeester Dirk De fauw laakt het feit dat niet alle Brugse scholen een drugactieplan hebben. Of zelfs weet hebben van het bestaande scholenprotocol inzake drugs.

Dinsdagavond bond raadslid Pascal Ennaert (Vooruit) de bel aan tijdens de gemeenteraad: “Iedereen weet dat er softdrugs gedeald wordt in het Astridpark en in de stationsbuurt. En op Jan Breydel zie je af en toe voetbalsupporters met wit poeder aan hun neusvleugels uit de toiletten stormen. Maar ik vang signalen op van hulpverleners dat het heroïnegebruik in Brugge is toegenomen.”

“Er zouden informele gebruikershuizen in Brugge bestaan, er zijn drugkoeriers. Er circuleren vervalste medische attesten, hulpverleners worden bedreigd door jonge dealers. Recent zijn een aantal huurders zijn uit hun huis gezet na druggerelateerde feiten. De hulpverleners zitten met de handen in het haar”, aldus Pascal Ennaert, die een strenge vervolging van dealers maar ook meer hulpverleningsprogramma’s bepleitte.

Handelaars in dood

Volgens preventieschepen Mathijs Goderis (Vooruit) is er al een structurele samenwerking tussen alle organisaties: “Ik wil het probleem niet onderschatten, maar heroïnegebruk situeert zich binnen een bepaalde maatschappelijke context. Het is niet zo dat aan elke straathoek een Brugse jongere heroïne staat te spuiten.”

Pol Van Den Driessche (N-VA) eiste een harde aanpak van de ‘handelaars in miserie en dood’. Raf Reuse (Groen) vond het spijtig dat er meer geld gaat naar repressie dan naar preventie.

Drugsdelicten

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het aantal drugsdelicten in tien jaar tijd met 37 procent gestegen: “Drugsbezit wordt met een minnelijke schikking afgehandeld. Bij alcoholtesten worden nu ook systematisch drugtesten uitgevoerd bij chauffeurs.”

“In ons zonaal drugactieplan zit een scholenprotocol, waarbij directies snel drugproblemen kunnen signaleren aan de politie. Nu blijkt dat dit protocol nog niet gekend is in alle Brugse scholen. Het is belangrijk om alle schooldirecties te overtuigen een drugbeleidsplan op te stellen en de politie hierin als partner te betrekken.”

Daklozen

“Ook de lokale politie heeft vastgesteld dat een internationale drughandel sinds kort Bruggelingen met heroïne bevoorraadt. Die harddrugs komt uit Frankrijk en Nederland. Het is dus eerder een taak van de federale politie. Onze lokale recherche heeft geen weet van lokale gebruikshuizen, alleen hebben we enkele gebruikers in de nachtopvang voor daklozen betrapt. Ze zijn bij de politie gekend.”

Op 15 maart is er in Brugge opnieuw overleg met alle organisaties die rond drugs werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier