Algerijn die 40 maanden cel kreeg voor diefstallen is overleden in de gevangenis

Een 42-jarige Algerijn die verzet had aangetekend tegen zijn veroordeling tot 40 maanden effectieve celstraf, is ondertussen in de gevangenis overleden aan een overdosis. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Ali B. heeft zijn betrokkenheid bij een reeks diefstallen uit voertuigen altijd ontkend.

Op 29 april 2022 werd in Bredene een voertuig leeggeroofd. De dader ging onder andere aan de haal met een portefeuille, een sportzak, een laptop en een sporthorloge. Met de gestolen bankkaarten van het slachtoffer werden vervolgens voor 150 euro contactloze betalingen uitgevoerd in een nachtwinkel in Knokke-Heist en in meerdere winkels in Oostende. Dankzij camerabeelden werd Ali B. geïdentificeerd tijdens een betaling in een bakkerij.

Een getuige zag op 16 mei 2022 ‘s nachts een verdachte man in een geparkeerde Mercedes in Oostende. Daarna zat diezelfde persoon nog even in een Volkswagen, waarna hij vertrok met de fiets. Even later kon een fietsende Ali B. in de buurt opgepakt worden. De beklaagde had zeven jetons voor de carwash en wat kleingeld op zak, maar ontkende dat hij die spullen uit de Mercedes had meegegraaid. De Algerijn bleek ook in het bezit van vier gram cannabis. Ten slotte werd hij gelinkt aan een poging tot fietsdiefstal in augustus 2021 in Oostende.

De rechter veroordeelde de beklaagde op 23 juni uiteindelijk tot drie maanden cel voor illegaal verblijf en tot 37 maanden cel voor alle andere feiten. Door zijn strafblad was een straf met uitstel immers niet meer mogelijk. Ali B. liep al meerdere veroordelingen op voor diefstallen. In juni 2019 kreeg hij van het Gentse hof van beroep zelfs 37 maanden effectieve celstraf voor het leveren van heroïne bij een fatale overdosis in Middelkerke.

De onmiddellijke aanhouding van de Algerijn werd bevolen, waardoor hij snel werd opgesloten in de gevangenis. Van daaruit tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling. Wellicht was dat een vergeefse poging, want op zijn proces werd B. wel degelijk vertegenwoordigd door een advocaat. In principe zou de Brugse strafrechter zich maandag over het verzet buigen, maar op de zitting kon enkel vastgesteld worden dat de beklaagde een week eerder in de gevangenis stierf aan een overdosis. De strafvordering komt daardoor te vervallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.