Advocaat Walter Van Steenbrugge verdacht in zaak van drugslab Lendelede, maar die ontkent met klem: “Dit is een wraakactie”

Walter Van Steenbrugge. © (Foto BELGA)

Advocaat Walter Van Steenbrugge wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie in het dossier van een groot drugslab in Lendelede. De Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen vraagt zijn verwijzing naar de correctionele rechtbank, maar wil dat nieuws niet bevestigen. De raadkamer buigt zich op 19 augustus over de zaak. Van Steenbrugge spreekt van een wraakactie en bewuste beschadigingsoperatie.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een vijftiger uit Oostende als mogelijke spilfiguur in het vizier.

In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) op 8 september 2020 een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd inderdaad een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In een oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig. Het zou zelfs het grootste drugslab ooit geweest zijn in België.

De tussenkomst in Lendelede verliep niet rimpelloos. Zo vluchtte een verdachte de velden in, waardoor een zoekactie op poten gezet moest worden. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter ingezet. Dankzij die klopjacht konden de FGP en de lokale politiezones Vlas, Midow en Gavers de man uiteindelijk toch inrekenen. Een andere verdachte verborg zich dan weer in een oude beerput. Hij raakte echter bevangen door de giftige gassen en belandde zelfs even in een coma. Uiteindelijk werden in een eerste fase negen verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter.

Afgeluisterd

Meester Walter Van Steenbrugge trad in het dossier op als advocaat van een verdachte. In zijn rol als raadsman zou hij zijn boekje te buiten zijn gegaan. Dat zou moeten blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek. Daarom wil het openbaar ministerie hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de contacten met dezelfde cliënt wordt ook meester Nancy Vanhee daarvan verdacht. Vermoedelijk zullen hun advocaten aandringen op een buitenvervolgingstelling, maar de verdediging wil geen commentaar geven over de inhoud van de zaak. Ook het parket zal ten vroegste na de zitting van de raadkamer over de kwestie communiceren.

Uitstel

In totaal werden in de loop van het onderzoek 27 mensen in verdenking gesteld. Twee verdachten zijn ondertussen echter overleden, waardoor zal moeten vastgesteld worden dat de strafvordering voor hen vervallen is. Het parket zal aan de raadkamer vragen om de 25 andere verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Vijf verdachten zitten momenteel nog in voorhechtenis.

Het gaat onder anderen om Charles K., een Oostendenaar die in februari 2022 al vier jaar effectieve celstraf kreeg voor drugsfeiten. Samen met enkele kompanen wilde hij cocaïne verstoppen in ladingen diepvriesvis, maar van die trafiek vanuit Zuid-Amerika kwam uiteindelijk niets in huis. Ook enkele Nederlanders zitten in de cel voor hun vermeende betrokkenheid bij het drugslab.

In principe zou de Brugse raadkamer zich vrijdagochtend al buigen over de eventuele verwijzing van de verdachten. De verdediging van Walter Van Steenbrugge vroeg echter om de zaak kort uit te stellen. Op vrijdag 19 augustus om 14 uur zal de zaak normaal gezien wel behandeld worden door de raadkamer. Momenteel zou nog niemand om bijkomend onderzoek gevraagd hebben.

“Wraak voor euthanasieproces”

Walter Van Steenbrugge spreekt over “een wraakactie” en een “doelbewuste beschadigingsoperatie”. “Het is de openbare aanklager van het veelbesproken euthanasieproces van Tine Nijs in 2020 die aan de basis ligt van dit onwezenlijk verzoek”, reageert de advocaat. “In dat proces werd mijn cliënt, de uitvoerende arts van de euthanasie, volledig vrijgesproken nadat de openbare aanklager de veroordeling had gevraagd voor gifmoord. Daarna werd ik persoonlijk voor de correctionele rechtbank gedagvaard. Het OM vroeg mijn veroordeling voor wat ik tijdens het proces had gepleit. Ik werd vrijgesproken, en dit vonnis is intussen definitief. Nu word ik geconfronteerd met een tweede poging van datzelfde OM om mij te veroordelen.”

“Heel klaar en duidelijk: ik heb, uiteraard, geen enkele betrokkenheid bij welke criminele organisatie ook. In deze zaak, waarvan ik pas sinds donderdag weet dat ik mij daarvoor bij de raadkamer moet melden, heb ik de belangen van mijn cliënt op een 100 procent correcte en professionele manier waargenomen. In dit dossier werd ik overigens nooit verhoord door de onderzoeksrechter of door hem in verdenking gesteld, zelfs al is hij de enige hiervoor bevoegde autoriteit. De vraag om mij op te roepen voor de raadkamer is dus algeheel en eenzijdig het verzoek van het Openbare Ministerie. Een erg uitzonderlijke démarche, nu de onderzoeksrechter geen enkele reden zag om in dit ruim twee jaar durende onderzoek mijn optreden als advocaat ook maar enigszins ter discussie te stellen.”

“Justitie en het voeren van gerechtelijke procedures mag geen spel van vergelding zijn, en al zeker geen aanslag op de advocatuur. Die heeft de plicht met alle wettelijke middelen en naar behoren de verdachten bij te staan. Ik kijk met vertrouwen naar de afwikkeling van dit onverkwikkelijk verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier