42 maanden cel voor wapen- en cocaïnesmokkel

Redactie KW

Twee Albanezen zijn ook in beroep veroordeeld tot 42 maanden cel voor een grootschalige cocaïne – en wapenhandel. De procureur-generaal, die tijdens de zitting zelf een Kalasjnikov had boven gehaald, had vijf jaar gevorderd.

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013 en was vooral gericht op het opdoeken van een bende die cafés en dancings in West-Vlaanderen afperste. In ruil voor bescherming moesten horeca-uitbaters in Izegem en Roeselare, maar ook ver daarbuiten, geld betalen. Via telefoontaps, undercoveragenten en verborgen microfoons kregen ze zicht op de bende. Hun vaste afspreekplaats was Café ’t Stil Ende in Izegem. Ze pochten dat ze twee kilo cocaïne per maand verkochten en verkochten ook een Kalasjnikovs.

In de zomer van 2015 werden een achttal bendeleden ingerekend, voornamelijk van Albanese afkomst. Kopstukken A.C. uit Kortemark en A.L. uit Izegem kregen in eerste aanleg 42 maanden cel maar gingen in beroep. Omdat de feiten al van zes jaar geleden dateren en hun leven intussen op de rails hebben inclusief een eigen huis, vast werk en jonge kinderen, vroegen beiden een erg lichte straf. Maar procureur-generaal Peter De Smet in Gent was niet onder de indruk.

Hij haalde een Kalasjnikov van onder zijn bank en somde intussen de aanslagen in Frankrijk en Brussel op en het aantal slachtoffers. Er werden vier van dergelijke wapens aangetroffen bij de bende. “Een vijfde was al verkocht en een van de vier was op weg naar een man van Afrikaanse afkomst in Lille. Wat denk je dat die er ging mee doen?”

Hij vorderde één jaar per wapen, dus vijf jaar in totaal. Het hof was wellicht van plan om hem te volgen, maar hield er rekening mee dat de feiten al van zes jaar terug dateren. Daarom krijgen beiden opnieuw 42 maanden. Er werd ook bij elk 75.000 euro verbeurd verklaard. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier