37 maanden cel voor vrouw die jarenlang dealde

Redactie KW

Een 42-jarige vrouw uit Brugge is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf voor het verhandelen van speed, cannabis en heroïne. Britt D. zou zeker drie jaar lang gedeald hebben. Het openbaar ministerie had ook een verbeurdverklaring van 265.000 euro gevorderd, maar de rechter herleidde dat bedrag tot 50.000 euro.

De bal ging aan het rollen dankzij informatie uit dossiers tegen andere mensen uit het Brugse drugsmilieu. Uit het onderzoek van haar gsm bleek dat Britt D. sinds 12 mei 2020 op zes weken tijd minstens 780 gram speed en 190 cannabis aan de man bracht. In totaal ging het om een dertigtal verschillende afnemers. Bij een huiszoeking vonden de speurders op 22 juni een gram cocaïne, 60 gram cannabis en ruim 200 gram speed.

Haar vriend Gregory C. (41) probeerde tijdens die huiszoeking nog tevergeefs te vluchten. Hij bleek in het bezit van 21 xtc-pillen en 5 gram cannabis. Zijn advocate merkte op dat C. ook volgens de klanten slechts een beperkte rol speelde in het handeltje van zijn vriendin. Voor hem werd twee jaar effectieve celstraf uitgesproken.

De verdediging van de hoofdbeklaagde benadrukte dat de grens tussen gebruikers en verkopers heel flou is. Volgens meester Stijn Roels begon D. eigenlijk pas in augustus 2019 echt drugs te verkopen, weliswaar zonder grote winsten te maken. “Ze waant zich zeker niet de grote koningin van de Brugse drugswereld.” Ondanks een reeks eerdere veroordelingen voor drugsfeiten hoopte de beklaagde tevergeefs op een voorwaardelijke straf. “Ik wil er echt uitstappen, ik wil ervan af zijn”, klonk het.

Ten slotte kreeg een 36-jarige Brugse 15 maanden voorwaardelijke celstraf voor haar aandeel in de zaak. Britt D. had een tijdje een rugzak met speed in de woning van Bo V. gestockeerd. Bij de huiszoeking lag in haar woning ook een halve kilogram cannabis van een andere dealer.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier