37 maanden cel gevorderd voor hardleerse heroïnedealer

Een 56-jarige man uit Bredene heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het dealen van heroïne. Sinds 1990 liep I.D. al zes veroordelingen op voor drugsfeiten. Het openbaar ministerie eiste daarom 37 maanden effectieve celstraf.

De speurders beschikten eind 2020 over informatie dat de Bredenaar zich al een hele tijd opnieuw inliet met de verkoop van drugs. Het telefonieonderzoek wees uit dat hij inderdaad vaak contact had met mensen uit het drugsmilieu. In februari en maart 2021 zou D. minstens 300 gram heroïne aan de man gebracht hebben.

De beklaagde werd op 1 april opgepakt, maar ontkende dat hij drugs verkocht. Procureur Lode Vandaele benadrukte echter dat D. een uitgebreid strafregister heeft. Van 1990 tot 2018 werd hij in totaal immers zes keer veroordeeld voor drugsfeiten. In die omstandigheden vorderde het OM deze keer 37 maanden effectieve celstraf.

De verdediging legde uit dat D. helemaal niet de intentie had om te dealen. “Met een heleboel vrienden legden ze samen om goedkoop aan spul te geraken. Vanaf 20 gram heroïne kostte het hen maar tien euro per gram”, aldus meester Gregory Everaert. De kennissenkring van de beklaagde werd door de rechter omschreven als de fine fleur van de Oostendse heroïnescene. D. stelde echter dat hij die wereld voorgoed achter zich zal laten. “Ik ga met niemand meer om die heroïne gebruikt en ik wil weer gaan varen. Op zee heb ik nog nooit gebruikt, want dat is te gevaarlijk”, klonk het.

De rechter doet uitspraak op 30 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier