Drugs, patsers, vechtpartijen en diefstallen: stad en politie zijn overlast rond skatebowl en parking Broel beu

Burgemeester Ruth Vandenberghe en korpschef Filip Devriendt bij de voorstelling van het Buda-plan om de overlast te beperken.© LOO
Burgemeester Ruth Vandenberghe en korpschef Filip Devriendt bij de voorstelling van het Buda-plan om de overlast te beperken.© LOO
Olaf Verhaeghe

Met vijf concrete actiepunten willen het Kortrijkse stadsbestuur en de politiezone Vlas korte metten maken met de overlast in de omgeving van de skatebowl, Buda Beach en parking Broel. De jongste weken en maanden is de hinder voor passanten en buurtbewoners er te fel toegenomen. Regelmatige identiteitscontroles en fouilleringen, een extra camera en het afsluiten van het paviljoentje langs het Guido Gezellepad moeten de rust doen terugkeren.

Onaanvaardbaar. Zo omschrijven burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) en Vlas-korpschef Filip Devriendt de overlast voor wie woont of zelfs maar passeert in de buurt van de skatebowl, Buda Beach en parking Broel in Kortrijk. Het gaat onder meer om vandalisme, wildplassen en zwerfvuil, om mensen die jongeren wegjagen en wandelaars intimideren maar ook om gauwdiefstallen, afpersen van kinderen en jongeren en zelfs vechtpartijen met zware verwondingen als gevolg.

Op de parking Broel is dan weer sprake van patsergedrag door snel en luid op te trekken met bromfietsen en auto’s, worden er kleine brandjes gesticht, drugs gebruikt en vallen banken en ander materiaal ten prooi aan vandalen. Op twee maanden tijd werden er in de omgeving 16 pv’s opgesteld voor criminele feiten.

Extra controles, fouilleringen en inbeslagname van wagens

De stad en de politiezone willen met vijf actiepunten komaf maken met de overlast. Zo zullen in de buurt van Budastraat, Diksmuidekaai, Koning Albertpark, Burgemeester Vercruysselaan, Guido Gezellepad, Guldenbergplantsoen, Guido Gezellestraat en Handboogstraat de hele zomer lang (tot eind september, red. ) stelselmatige identiteitscontroles en fouilleringen worden gehouden. Op die manier wil de politiezone de daders beter in kaart brengen en sneller pv’s opmaken bij het vinden van gestolen goederen of wapens zoals messen en boksbeugels.

Ook op de parking zal systematisch gecontroleerd worden door de politie. Wie ongepast rijgedrag of andere ‘patserpraktijken’ vertoont, kan zijn of haar wagen tijdelijk kwijtspelen. Dat zal in overleg met de burgemeester en op basis van concrete feiten gebeuren.

Drugspaviljoen afgesloten

Een derde ingreep komt er aan het paviljoen langs het Guido Gezellepad aan de jachthaven. Dat wordt tijdelijk onbruikbaar gemaakt, na overleg met Westtoer en op bevel van de burgemeester. Het houten schuilhuisje zou te vaak als ontmoetingsplaats voor druggebruikers en -verkopers gebruikt worden.

Met deze harde aanpak wil de politie in de eerste plaats de criminele daders aanpakken. Daarnaast blijven stad en politie uiteraard inzetten op preventie. Daarom worden vanuit jeugdcentrum Tranzit, samen met de verschillende jongerenwelzijnsorganisaties in de stad, extra inspanningen geleverd om langs te gaan in de omgeving en om met de jongeren die nood hebben aan een vrijetijdsaanbod aan de slag te gaan.

De vijfde en laatste ingreep is het behouden van de vaste camera. Die geeft een realtime beeld over de omgeving op de dispatch van de politiezone Vlas. Zo kan de politie snel reageren op nieuwe feiten.

“Met die Buda-plan hopen we de echte amokmakers snel en efficiënt te kunnen aanpakken”, beklemtoont burgemeester Vandenberghe. “Skaters en goedmenende jongeren moeten weer zorgeloos gebruik kunnen maken van de skatebowl en de omgeving. Bewoners en bezoekers moeten weer kunnen genieten van een van de mooiste stukjes Kortrijk. En omwonenden moeten weer kunnen genieten van een zorgeloze nachtrust.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier