Drugs op school blijven een probleem

© gf
Redactie KW

Volgens CD&V-kamerlid Franky Demon is het wel degelijk een aanslepend probleem. Hij wil dat de politie vaker op school controleert. “Het gevoel dat leerlingen gecontroleerd kunnen worden moet sterker aanwezig zijn”, zegt hij.

Op de West-Vlaamse scholen werden in 2018 in totaal 54 leerlingen met drugs op zak betrapt. Een aantal dat in vergelijking met de jaren voordien (63 in 2017 en 57 in 2016, red.) lijkt te stagneren. CD&V-kamerlid Franky Demon noemt de cijfers onrustwekkend. “We moeten hier voldoende aandacht aan blijven schenken. Want het aantal drugsfeiten in de West-Vlaamse scholen lijkt niet meer te dalen”, zegt hij.

De recente cijfers werden op vraag van Demon voorgelegd door zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Gemiddeld stellen de West-Vlaamse politiezones vier drugsfeiten per jaar vast in scholen. De absolute koploper daarin is de Brugse politie. “Zij stelden in 2018 maar liefst 21 feiten vast. Bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor”, aldus Franky Demon. “Ter vergelijking: in Het Houtsche (Oostkamp/Beernem/Zedelgem, red.) was dat geen enkele vaststelling. Dat betekent uiteraard niet dat er daar geen drugs op school gebruikt worden of dat dat in Brugge exuberant vaker gebeurt dan elders. Het kan ook zijn dat bepaalde zones er meer of minder dan andere op controleren.”

En net dat wil het kamerlid een halt toeroepen. Volgens hem moet de politie meer inzetten op drugscontroles in scholen. “Preventie en begeleiding zijn hier uiteraard zeer belangrijk. Maar we moeten ook blijven controleren op het bezit van drugs op school. Als jongeren weten dat de politie ook effectief zal controleren op school zullen ze minder geneigd zijn om verboden middelen op zak te hebben.”

De meeste drugsfeiten (74 procent van de gevallen) werden op een middelbare school vastgesteld. Op universiteiten en hogescholen zijn minder gevallen bekend. “Daar geldt natuurlijk een hogere mate van vrijheid en zeer beperkte controle. We moeten ons er van bewust zijn dat er zeker nog een dark number aanwezig is ook. En dat de cijfers maar een fractie van de problematiek weerspiegelen.” Opvallend: in 2018 werd ook één feit op een lagere school geconstateerd.

Wat het soort drugs betreft, spant cannabis veruit de kroon. In West-Vlaanderen ging 77 procent van de feiten in 2018 over cannabis. XTC en cocaïne volgen op ruime afstand. En in 86 procent van de gevallen ging het om jongens tussen 15 en 17 jaar die drugs bij zich hadden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier