Drie mannen die vriendin mishandelden hopen op werkstraf

© iStock
Redactie KW

Op de rechtbank van Ieper staan drie mannen uit het Gentse terecht omdat ze hun ‘vriendinnen’ meermaals aftroefden. Een van de slachtoffers verloor zelfs haar milt na een schermutseling. Het trio riskeert een effectieve celstraf.

Drie mannen, niet onbekend bij het gerecht, staan voor de rechter in Ieper voor ernstige feiten van geweld tegen hun respectievelijke vriendinnen. “Een van de beklaagden begon eind 2016 een relatie met een vrouw uit Wervik”, zei de openbare aanklager op de rechtbank. “Niet veel later startten de twee andere ook een relatie met twee zussen uit de buurt. De mannen gingen bij hun vriendinnen inwonen, maar dat bleek voor de dames niet echt aangenaam. De vrouwen werden meermaals het slachtoffer van fysiek geweld. Ze draaiden ook financieel mee op voor de cocaïneverslaving van een van de beklaagden.”

Echt loverboys kunnen de drie niet worden genoemd, want ze verplichten de vrouwen niet zich te laten prostitueren. Minstens een van de slachtoffers was al actief als prostituee. Wel is er sprake van een opeenstapeling van geweld tegen de vrouwen. Een van de mannen werd door de moeder van een de slachtoffers aangesproken over het feit dat hij haar dochter ongelukkig maakt. Ook de politie kwam tussen nadat buren alarm hadden geslagen over een ruzie. Een van de dames kreeg bij een schermutseling een houten samoeraizwaard op haar hoofd. Op een bepaald moment moest een slachtoffer haar milt worden verwijderd na te zijn afgerost. De openbare aanklager vraagt effectieve celstraffen tegen de drie. Op hun strafblad staat onder meer al diefstallen met geweld, inbraken, afpersing, verkrachting, brandstichting en drugsbezit. “Ze gebruikten die vrouwen als kostwinner en zijn gevaarlijk”, aldus nog de openbare aanklager.

De verdediging zei dat niet alle feiten bewezen zijn. “De vrouw die bij mijn cliënt was, spreekt ook niet altijd de waarheid”, zei meester Thomas Gilles, die een van de beklaagden bijstaat. “Het klopt dat die man een zwaar verleden kent (de man zat voor de feiten zes jaar in de gevangenis, nvdr.), maar hij staat niet gekend als een geweldenaar. Die twee mensen brachten het slechtste in elkaar naar boven.” De raadsman vraagt voor zijn cliënt een werkstraf.

“Het is precies Hollywood hier”, uitte een van de beklaagden zijn ongenoegen. Vonnis op 17 december.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier