Drie maanden rijverbod voor politie-inspecteur met ruim 2 promille

Redactie KW

Een 51-jarige politie-inspecteur uit Staden is donderdag door de politierechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een rijverbod van drie maanden en een boete van 1.200 euro. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, zal hij eerst opnieuw moeten slagen voor zijn rij-examens.

Het was voor Filip S. al de vijfde keer dat hij zich voor een politierechter moest verantwoorden. Hij liep al drie veroordelingen op omdat hij met een glas teveel op achter het stuur kroop en reed ook al eens te snel. Op 26 maart 2018 plukten zijn collega’s hem in Roeselare uit het verkeer omdat hij vreemd rijgedrag vertoonde. Een alcoholcontrole toonde een promille van maar liefst 2,18. “Ik ben heel beschaamd”, prevelde hij voor de politierechtbank. “Tegenover u, de maatschappij, mijn collega’s,… Er wacht me wellicht nog een tuchtsanctie op het werk.”

Hij is actief als inspecteur bij de politie van de zone Arro Ieper. “Net zoals ik moet u zich er van bewust zijn dat wij een voorbeeldfunctie vervullen”, antwoordde de politierechter. “Het is wat vreemd dat iemand die anderen verbaliseert als ze teveel gedronken hebben achter het stuur zelf zich daar aan bezondigt.” Als Filip S. na het rijverbod van drie maanden zijn rijbewijs terug wil, zal hij eerst met succes zijn theoretische en praktisch rij-examen opnieuw afgelegd moeten hebben en een medische en psychologische proef doorstaan hebben.

“Telkens wordt inderdaad een tuchtonderzoek opgestart”, klinkt het bij de korpschef van de politiezone Arro Ieper Kenneth Coigné. “De sancties kunnen variëren van een officiële waarschuwing of een blaam tot schorsing, terugzetting in graad of barema, inhouding loon of ontslag. De lichtste sancties verdwijnen na twee jaar uit een dossier, de zwaarste na vijf jaar. Dan wordt daar bij de beoordeling van een volgend vergrijp geen rekening meer mee gehouden. Ik betreur uiteraard dergelijke zaken. Als politieman heb je een voorbeeldfunctie. We proberen onze korpsleden ook te begeleiden en wijzen op het belang van deontologie en discipline.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier