Drie maanden cel voor vernielingen tijdens ontsnapping uit gevangenis van Ruiselede

Redactie KW

Twee gedetineerden hebben in de Brugse rechtbank elk drie maanden bijkomende celstraf gekregen voor de vernielingen die ze aanrichtten bij hun ontsnapping uit de gevangenis van Ruiselede.

Hoewel ze overdag het domein zonder problemen konden verlaten, besloten Sven B. (39) en Kurt R. (48) op 5 juli vorig jaar ‘s nachts de benen te nemen in het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede. Met een brandblusapparaat vernielden ze een binnen- en een buitendeur en gingen er vandoor. Een week later werd het duo alweer geklist in een park in Rotterdam waar ze in een tentje lagen te slapen.

Herseninfarct

De ontsnapping op zich is niet strafbaar, maar voor de vernielingen vroeg de procureur zes maanden effectieve celstraf. Volgens de verdediging had B. de avond voor de feiten vernomen dat zijn vader een herseninfarct had gekregen. Hierop zouden ze hun miserie hebben verdronken met alcohol, die ze op een of andere manier bemachtigd hadden, en besloten ze te ontsnappen.

Sven B. kreeg in 2007 vijftien jaar cel voor een diefstal met dodelijke afloop. Kurt R. moet nog tot 2028 in de cel blijven. Sinds hun escapades in Ruiselede verblijven ze in de Brugse gevangenis. De Regie der Gebouwen, beheerder van het PLC, stelde zich burgerlijke partij en kreeg een kleine 4.000 euro schadevergoeding toegekend voor de vervanging van de deuren. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier