Drie jaar effectief voor mislukt schot op agente in Kortrijkse jeugdrechtbank

Redactie KW

Een 47-jarige man uit Avelgem is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van drie jaar en een boete van 1.600 euro omdat hij op 16 april tijdens een schermutseling op de jeugdrechtbank in Kortrijk de trekker van een politiewapen overhaalde. Omdat het wapen in de holster van de agent uit veiligheid niet schietklaar was, bleef het bij duwen, trekken en slaan.

Een vrouwelijke hoofdinspecteur van de politiezone Mira kreeg de loop van het pistool op haar borstkas en hoorde de klik van de trekker. Op 16 april was Abdelaaziz O. met zijn 12-jarige zoon Y. op de jeugdrechtbank aanwezig. Toen de jeugdrechter besliste om de jongen voor een maand te plaatsen omwille van de verzorging van zijn diabetes, sloegen de stoppen bij de vader door. Hij viel twee agenten aan, eerst met een stoel, daarna vloog hij naar de keel.

Tijdens de schermutseling slaagde O. er in het wapen uit de holster van één van de agenten te halen. “Hij zette het wapen op mijn borstkas, keek me in de ogen en haalde bewust de trekker over. Meerdere keren zelfs. Ik wachtte gewoon op het fatale schot, dacht mijn echtgenoot en ons kindje van enkele maanden oud nooit meer terug te zien”, klonk het bij het geëmotioneerde slachtoffer.

Ze is pas sinds september opnieuw aan de slag bij de politie. In een bureaujob, want de interventieploeg kan ze voorlopig nog niet aan. Af en toe heeft ze last van paniekaanvallen. De man had de poging doodslag betwist maar de rechter achtte dit toch bewezen. Aan de agente moet hij een schadevergoeding van 2.000 euro betalen.

(LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier