Drie jaar cel voor moeder die Brugse dochter (5) al drie jaar vast houdt op Filipijnen

Redactie KW

Een Filipijnse vrouw heeft drie jaar effectieve celstraf gekregen voor parentale ontvoering. De vrouw vertrok drie jaar geleden met haar dochtertje (5) naar haar thuisland en weigert het kind te laten terugkeren naar haar Brugse vader, die het exclusieve hoederecht heeft.

In februari 2016 liep de relatie tussen Bruggeling C.H. (46) en zijn Filipijnse vriendin Sheryl R. (38) op de klippen. Via de familierechtbank bereikten ze een week-weekregeling voor hun toen tweejarige dochtertje. In het kader van die overeenkomst stemde de papa ermee in om samen met zijn dochter en ex zijn voormalige schoonfamilie te bezoeken op de Filipijnen. Ze vertrokken op 4 mei en normaal was het de bedoeling dat C.H. op 24 mei zou terugkeren met zijn dochter.

Maar Sheryl R. weigerde het kind mee te geven waarop de lijdensweg voor C.H. begon. De man bewoog hemel en aarde om zijn dochter terug in België te krijgen, maar tot op heden zonder resultaat. Op 30 juni 2016 kende de rechter hem nochtans het exclusieve hoederecht toe en kreeg R. een dwangsom van 500 euro opgelegd per dag dat het kind langer op de Filipijnen bleef.

In augustus 2016 legde C.H. uiteindelijk bij de onderzoeksrechter klacht neer wegens parentale ontvoering. Sheryl R. sloeg intussen terug door op de Filipijnen zélf een klacht in te dienen tegen C.H. wegens vermeende slagen. “Ik heb de moed niet om terug te keren wegens het emotionele, psychologische en fysieke misbruik van mijn ex”, liet ze daarbij noteren. Maar de rechter oordeelde donderdag dat R. bewust een valse klacht neerlegde om haar ex in diskrediet te brengen. “Ze toont een gebrek aan respect voor de vader en voor het Belgische gerecht”, stelde de rechter, die R. drie jaar effectieve celstraf oplegde en haar onmiddellijke aanhouding beval. “Hopelijk kan dit haar overtuigen om het kind terug te laten keren”, aldus nog de rechter. De rechter kende de papa een morele schadevergoeding toe van een euro. Meer had de man ook niet gevraagd. Of de onmiddellijke aanhouding van R. effectief uitgevoerd kan worden is onzeker. België heeft immers geen uitleveringsverdrag met de Filipijnen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier