Drie jaar cel voor doodrijder van Emilie Stevens (20)

Emilie Stevens (inzet) kwam om het leven bij een ongeval in Ichtegem. © JVM/Facebook
Redactie KW

De Brugse politierechter heeft een 24-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel, voor een ongeval in Ichtegem, waarbij de 20-jarige Emilie Stevens op het leven kwam. De bestuurder reed te snel, had gedronken en beschikte slechts over een voorlopig rijbewijs.

Het ongeval gebeurde op 22 december vorig jaar langs de Diksmuidebaan in Ichtegem. Het slachtoffer zat achterin de auto, toen G.K. omstreeks 5.30 uur de controle verloor over het stuur van de BMW van zijn vader. De gevolgen waren loodzwaar. De wagen ging van de weg af, werd tegen de gevel van een woning geslingerd, knalde tegen een boom en belandde uiteindelijk enkele tientallen meters verderop op z’n dak.

De hulpdiensten snelden massaal ter plaatse en moesten drie inzittenden uit het wrak bevrijden. Voor een van de passagiers, de 20-jarige Emilie Stevens uit Ruddervoorde, kon geen hulp meer baten. Ze werd uit het voertuig geslingerd, omdat ze geen gordel droeg. De hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar ze overleed ter plaatse. De zus en een vriendin van de beklaagde, die ook in de wagen zaten, raakten net als G.K. lichtgewond.

Overdreven snelheid en alcohol

Het onderzoek wees uit dat de bestuurder 110 kilometer per uur reed, terwijl 50 op die plaats de toegelaten maximumsnelheid is. Daarnaast had hij 1,35 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien mocht K. met zijn voorlopig rijbewijs die bewuste zondagochtend ook helemaal niet rijden en sowieso geen drie passagiers vervoeren.

“Het is verschrikkelijk dat zo iemand op de baan rijdt”, sprak de advocate van de nabestaanden. “Hij doet zich voor als een slachtoffer dat zwaar onder de indruk is van de feiten. Maar enkele weken na het ongeval was hij al aan het drinken en feesten in het openbaar. Als je écht onder de indruk bent, doe je dat niet. Het is een façade.”

Monstersnelheid

Het Openbaar Ministerie haalde zwaar uit naar de beklaagde. “Hij reed tegen een monstersnelheid”, sprak de procureur. “In het verleden werd de man bovendien al viermaal veroordeeld voor rijden zonder geldig rijbewijs. Hij is bijzonder hardleers. Enkel een zware bestraffing is op z’n plaats.”

Gestopt om iemand te helpen

De advocaat van G. K. (24) vroeg aan de rechtbank om ondanks de zware feiten enige mildheid te tonen. “Mijn cliënt is op sociale media al verguisd als doodrijder. De sociale marginalisering is verschrikkelijk”, aldus meester Timothy Lanssens. “Hij was vlak voor het ongeval gestopt om iemand met motorpech te helpen en wou de verloren tijd inhalen. Daarom nam hij de beslissing om sneller te rijden.” Meester Lanssens wees in zijn pleidooi diverse keren naar het feit dat Emilie geen gordel droeg. “Volgens de verkeersdeskundige was de kans op fatale verwondingen beduidend kleiner geweest als ze haar gordel wél had gedragen”, klonk het. “Voor de duidelijkheid: mijn cliënt neemt zijn verantwoordelijkheid op. Het ongeval achtervolgt hem sinds dag één. Maar een werkstraf, daarbij denk ik aan spreken in scholen over het ongeval en het belang van gordeldracht, lijkt ons meer aangewezen.”

De politierechter veroordeelde de twintiger tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel. Hij kreeg ook vijf jaar rijverbod en een jaar alcoholslot opgelegd. Op burgerlijk gebied werd het slachtoffer voor een vierde aansprakelijk gesteld, omdat ze haar gordel niet droeg. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier