https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

DOVO haalt enorme hoeveelheid oorlogstuig en explosieven uit woning van obsessieve verzamelaar

Redactie KW

In Vladslo, een deelgemeente van Diksmuide, is een woning met een enorme hoeveelheid oorlogsmunitie ontdekt. De ontmijners van DOVO waren maandag de hele dag in weer om alle oorlogstuig, meer dan 500 stuks waaronder bommen van erg zware kalibers, buiten te halen.

De politie en DOVO vielen maandagmorgen met een huiszoekingsbevel van de onderzoeksrechter binnen in een alleenstaand huis in de Houtlandstraat in Vladslo, vlakbij de grens met Leke. Daar woont een man met een enorme passie maar tevens ook verzamelwoede voor alles wat met de Eerste Wereldoorlog heeft te maken.

Het probleem: daartussen lagen ook bommen van zware kalibers, obussen, granaten en vuurwapens. In totaal gaat het om meer dan 500 stuks, waaronder meer dan 100 granaten en 200 obussen en bommen. De politie werd erover getipt door iemand die stelde dat ‘hij weer bezig was’.

Van geen kwaad bewust

Want de bewoner zou in 2007 al eens betrapt zijn met tal van wapens en oorlogsprojectielen in zijn woning. Volgens het parket zou de man een obsessief verzamelaar zijn die zich van geen kwaad bewust is en geen slechte bedoelingen heeft. Maar de situatie is hoe dan ook extreem gevaarlijk en bovendien gaat het om inbreuken tegen de wapenwetgeving.

De bewoner verklaarde aan de politiediensten en DOVO dat alle oorlogstuig onschadelijk is gemaakt en er geen ontploffingsgevaar is. Maar dat konden de ontmijners van DOVO niet met zekerheid zeggen. Alles wat mogelijk nog tot ontploffing kon leiden, werd meegenomen richting de kazerne voor onderzoek en vernietiging.

Kraan nodig

Een van de bommen, namelijk een springtuig van een meter lang, was volgens de ontmijners van DOVO een kaliber dat ze nog nooit eerder elders moesten ophalen. Er was een truck met kraan nodig om die in de voertuigen van DOVO over te laden.

De bewoner zou volgens het parket niet voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter met het oog op een aanhouding, wel kan hij nog vervolgd worden voor verboden wapenbezit.

(BB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.