Douane ontmantelt illegale sigarettenfabriek en neemt 4 miljoen namaaksigaretten in beslag

Redactie KW

De Opsporingsdiensten van de douane ontmantelden op 3 december 2020 in een loods in Koksijde een gloednieuwe, volledige productielijn voor de illegale aanmaak van sigaretten. In Veurne namen ze in een opslagplaats 4 miljoen namaaksigaretten in beslag.

In Koksijde, meer bepaald in Wulpen, is ook een versnijdingslijn voor ruwe tabak aangetroffen samen met een hoeveelheid aan ruwe en versneden tabak en 50.000 gefabriceerde namaaksigaretten van het merk Mayfair.

In een opslagplaats in Bulskamp (Veurne) zijn 3.916.000 namaaksigaretten van het merk Richmond in beslag genomen.

Beide vaststellingen kaderen binnen hetzelfde onderzoek dat uitwees dat de illegale fabriek slechts heel recentelijk werd opgestart door een Oost-Europese dadergroepering. Twaalf verdachten werden door de Douane van hun vrijheid beroofd. De aanhouding van de verdachten is ondertussen bevestigd door de onderzoeksrechter.

De ontdoken rechten aan accijnzen en btw worden geraamd op 4,3 miljoen euro.

In België zijn dit jaar al 5 illegale productiesites van sigaretten en 4 illegale productiesites van waterpijptabak ontmanteld. Er werden ook 1 afzonderlijke versnijdingssite van tabak en 8 opslagplaatsen ontdekt. 2020 is dus een recordjaar.

Dit onderzoek kadert binnen het Europees samenwerkingsprogramma ‘Empact – prioriteit accijnzen’ waar 24 lidstaten aan deelnemen, met de Belgische Douane als actieleider en operationele ondersteuning door Europol en OLAF, de Europese anti-fraudedienst.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.