Dossier over 39 dode migranten in koelwagen wordt behandeld in december

foto LK
Laurens Kindt

Voor de rechtbank in Brugge is het proces gestart over het drama van twee jaar geleden waarbij 39 dode migranten werden aangetroffen in het Britse stadje Grays. De container waarin de lichamen aangetroffen werden, was vertrokken in Zeebrugge. Na twee jaar onderzoek bracht het federaal parket 23 beklaagden voor de rechter.

De koelwagen werd aangetroffen op 23 oktober 2019 in het stadje Grays, in het Britse graafschap Essex. In de container trof de politie de lichamen aan van 39 Viëtnamezen. Ze overleden door verstikking als gevolg van zuurstoftekort. De container bleek vertrokken te zijn in Zeebrugge. Vrij snel werden zowel in Groot-Brittannië als in Viëtnam onderzoeken opgestart en arrestaties verricht. Ook in ons land bracht de politie het smokkelnetwerk in kaart. Er volgden invallen en huiszoekingen op vijf plaatsen in het Brusselse.

Uiteindelijk werden 27 verdachten geïdentificeerd, waarvan er 23 gedagvaard werden voor de correctionele rechtbank in Brugge. Zij worden verdacht van mensensmokkel met verzwarende omstandigheden, deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie, gebruik van valse paspoorten en illegaal verblijf. Voor twee verdachten is de uitlevering nog niet in orde, een derde verdachte is nog voortvluchtig.

Het Belgische dossier werd woensdag voor de rechtbank in Brugge een eerste keer behandeld. Van de 23 gedagvaarde beklaagden, vrijwel allen Viëtnamezen, daagden er slechts een handvol op. Vijf verdachten verschenen aangehouden. Onder hen was ook de vermeende leider van de criminele organisatie, Vo Van Hang. Myria, het federaal migratiecentrum, en de vzw Pag-Asa, dat slachtoffers van mensenhandel bijstaat, stellen zich burgerlijke partij. Hun advocaat Luc Arnou vraagt voor elk van de organisaties een symbolisch bedrag van 5.000 euro.

Woensdagmorgen werd alleen beslist over conclusietermijnen en een pleitdatum. Na een kort beraad besliste rechter Bert Salembier, gespecialiseerd in deze materie, om de pleidooien te laten doorgaan op woensdag 15 en donderdag 16 december.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.