Doorverwijzing Kasteelmoord voor onbepaalde termijn uitgesteld

Redactie KW

De verdachten in de zaak van de Kasteelmoord zijn bijna vijf jaar na de feiten nog altijd niet doorverwezen naar de rechtbank. Omdat enkele partijen aanvullend onderzoek hebben gevraagd, heeft de raadkamer vrijdagochtend de beslissing over de doorverwijzing voor onbepaalde termijn opgeschort.

Het parket vraagt voor vijf verdachten de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor de moord op Stijn Saelens. Het gaat onder meer om de schoonvader en de schoonbroer van het slachtoffer. Hun advocaten zouden hen daarentegen liever voor het hof van assisen zijn verschijnen. “Alle respect voor de beroepsrechters, maar zo’n zaak moet ons inziens door een volksjury beoordeeld worden”, verduidelijkt advocate Laila Hajji. Zij kwam deze ochtend naar de raadkamer in de plaats van Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht. “Een volksjury heeft meer een open geest en kan volgens ons een menselijker oordeel vellen. Misschien zou een volksjury ook milder oordelen.”

Correctioneel of assisen?

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit zijn kasteel ‘Carpentier’ in Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht (65) in het vizier van de speurders als mogelijke opdrachtgever voor de moord. De huisdokter uit Ruiselede zou zijn kennis Pierre Serry ingeschakeld hebben als tussenpersoon. Gyselbrecht zelf houdt vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon “een lesje te leren”.

Zijn zoon Peter Gyselbrecht kwam deze ochtend in persoon naar de raadkamer. In tegenstelling tot zijn vader, Serry en twee andere verdachten zit hij niet in de cel. Indien de Brugse raadkamer beslist om de verdachte door te verwijzen naar de correctionele rechtbank, zullen hun advocaten naar alle waarschijnlijkheid beroep aantekenen. In dat geval zal de Kamer van Inbeschuldiging in Gent de knoop moeten doorhakken: correctioneel of assisen.

(AFr – Foto AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.