Door blunder van justitie moet rechter zich onbevoegd verklaren voor doodslag op baby

Door een blunder van justitie heeft een correctionele rechter in Veurne zich afgelopen morgen onbevoegd moeten laten verklaren in een zaak van opzettelijke doodslag.

© iStock

Een zes weken oude baby stierf door toedoen van haar vader Bennet D. (24) uit Nieuwpoort begin 2018. De raadkamer in Veurne had de zaak foutief doorverwezen naar de correctionele rechtbank, ondanks een beslissing van het Grondwettelijk Hof eind 2017. In het arrest werd de correctionalisering van moord en doodslag – beslist door minister van Justitie Koens Geens (CD&V) – nietig verklaard wegens ongrondwettelijk. Maar dat bleken ze in de raadkamer vergeten.

Het proces van dinsdagmorgen duurde niet langer dan twee minuten er werd meteen vonnis uitgesproken. De zaak moet nu naar het hof van Cassatie voor een zogenoemd regeling rechtsgebied, waarop de Kamer van Inbeschuldigingstelling het Hof van Assisen zal moeten aanduiden als bevoegde rechtbank. “Zo loopt het proces van mijn cliënt enorme vertraging op. Dat is jammer, want hij kijkt uit naar zijn proces zodat hij dit zelf kan beginnen verwerken”, reageert Kris Vincke, advocaat van de beklaagde.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.