Doodslag op broer uit Ingelmunster kost daderes 12 jaar cel

Jean Pierre Terryn

De rechtbank in Oudenaarde heeft Nancy Schauvliege veroordeeld tot 12 jaar opsluiting voor de doodslag op haar broer Guy uit Ingelmunster. Openbaar aanklager Katrien Borms had aanvankelijk 18 jaar celstraf gevorderd.

Na een avondje stappen met zijn oudere zus Nancy (47) in Ronse besloot Guy Schauvliege (45) niet met de trein terug te keren naar zijn woonplaats Ingelmunster. Hij bleef overnachten en tegelijk zijn roes uitslapen bij haar in Ronse. Omstreeks 1 uur in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 april belde Nancy de noodcentrale op. “Ik heb mijn broer vermoord”, meldde ze daar. “Ik heb hem gewurgd.”

Een politiepatrouille trof een dode Guy Schauvliege én een ladderzatte Nancy aan. Ze had maar liefst 2,77 pro mille alcohol in haar lijf. Door de combinatie van drank met een joint en slaappillen had ze elke controle over zichzelf verloren. Ze vertelde de hulpdiensten en de politie dat Guy had gebraakt en zij had geprobeerd te verhinderen dat hij in zijn braaksel zou stikken door een plastic zak voor zijn mond te houden.

Verstikt door drukkend geweld

Het parket ging niet mee in haar verhaal. De openbaar aanklager baseerde zich onder meer op het verslag van de wetsdoker. “Het slachtoffer is gestorven door een drukkend mechanisch geweld op de keel, mogelijk in combinatie met de smoring van zijn neus en mond”, luidt diens bevinding. Nog volgens de wetsdokter staat het vast dat Nancy Schauvliege haar broer verstikte door de kap van zijn kleding rond zijn hals te snoeren. Conclusie van de openbaar aanklager: “De beschuldigde trok zodanig aan de kap tot het slachtoffer niet meer bewoog. Het is een zwaar misdrijf, elk motief ontbreekt. Verzachtende omstandigheden kunnen niet worden ingeroepen.”

Ze “had geprobeerd te verhinderen dat hij in zijn braaksel zou stikken, door een plastic zak voor zijn mond te houden”

Eerder pleitte meester Milan Heimans, die Nancy Schauvliege verdedigde, om de kwalificatie van doodslag om te zetten in opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. “Het gaat om een tragisch ongeval. We vinden onvoldoende elementen om van doodslag te spreken.” “Zelf herinner ik me van die nacht niets meer”, hield de beschuldigde op haar proces vol.

Via omzwervingen in Ingelmunster

Zowel daderes, als het slachtoffer hebben een bewogen leven achter de rug. Na een tijdlang van hot naar her te hebben gezworven, kwam Guy Schauvliege in 2004 in Ingelmunster wonen. Uit zijn dan al afgesprongen huwelijk had hij een dochter en een zoon. De kinderen wonen al jaren bij hun moeder in Ronse. Guy Schauvliege werkte aanvankelijk gedurende enkele jaren bij het OCMW. In 2012 werd hij ontslagen. Sindsdien was hij aangewezen op een uitkering van het ziekenfonds.

(JPT/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier