Doodrijder van Emilie (20) krijgt in beroep mildere celstraf, ouders zwaar ontgoocheld

Redactie KW

De jongeman uit Gistel die eind vorig jaar een ongeval veroorzaakte waarbij Emilie Stevens (20) uit Ruddervoorde om het leven kwam, heeft in beroep twee jaar cel gekregen, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg was dit nog drie jaar, waarvan twee effectief. De ouders zijn bijzonder ontgoocheld. “Dit is een regelrechte kaakslag.”

Op 22 december vorig jaar lapte G.K. (24) uit Gistel zowat elke regel aan zijn laars toen hij omstreeks 5.30 uur met vier passagiers in de BMW van zijn vader langs de Diksmuidebaan in Ichtegem scheurde. De jongeman reed 110 kilometer per uur waar slechts 50 was toegelaten, terwijl het donker was en regende. De onervaren chauffeur, die met een voorlopig rijbewijs reed en onder invloed van alcohol was, verloor de controle over het stuur waarna zijn voertuig een gevel en een boom raakte en tientallen meter verder op het dak tot stilstand kwam.

De gevolgen van de roekeloze rit waren niet te overzien. Passagier Emilie Stevens (20) uit Ruddervoorde werd uit de wagen geslingerd en overleed ter plaatse. G.K. en twee andere inzittenden, onder wie de zus van Emilie, kwamen er met lichte verwondingen vanaf. De politierechter veroordeelde G.K., die tussen 2014 en 2017 al vier keer veroordeeld was voor rijden zonder geldig rijbewijs, in juni tot drie jaar cel, waarvan twee effectief, vijf jaar rijverbod en een jaar alcoholslot.

Zwaardere straf

Tot grote verontwaardiging bij de nabestaanden tekende G.K. beroep aan. “Mijn cliënt kreeg een zwaardere straf opgelegd dan diegene die door het openbaar ministerie gevraagd was”, stelde advocaat Timothy Lanssens. “Bovendien werd hij in de pers en op sociale media afgemaakt. Hij is ook zijn werk kwijtgespeeld.” De raadsman vroeg een werkstraf voor G.K. en hamerde ook op het feit dat Emilie haar gordel niet droeg.

Het openbaar ministerie vroeg de bevestiging van het bestreden vonnis. “Het is ongehoord dat zo iemand aan die snelheid en in die omstandigheden met de wagen reed”, fulmineerde de procureur. “Het is normaal dat je dan als onervaren chauffeur de controle over het stuur verliest.”

Slachtofferrol

De advocaten van de nabestaanden waren niet te spreken over de houding van G.K. “Hij wentelt zich hier zowaar in de slachtofferrol”, stelde meester Katrien Neyens. “Maar het is toch normaal dat hij als een doodrijder bestempeld wordt in de media? In de krant komen geeft je geen recht op strafvermindering. Bovendien was de beklaagde nog geen maand na het ongeval opnieuw op Facebook te zien met pinten in de hand. Dan moet je toch niet verbaasd zijn als daar commentaar op komt?”

De rechter wees vrijdag het verzoek van de verdediging om een werkstraf af. “De bedoeling van een straf is dat ze effect heeft op het gedrag van de veroordeelde”, stelde hij. “Dit kan enkel als ze voldoende voelbaar is. Dat de beklaagde zich sociaal gemarginaliseerd voelt is ongetwijfeld pijnlijk, doch is een logisch gevolg van zijn onvoorzichtigheid, nonchalance en egoïsme in het verkeer.”

Toch herleidde de rechter de celstraf naar twee jaar, waarvan een jaar effectief. De rest van de straf werd bevestigd. In de politierechtbank werd Emilie voor een vierde aansprakelijk gesteld voor haar overlijden omdat ze haar gordel niet droeg. Maar in beroep is er op burgerlijk vlak nog niet geoordeeld. De rechter stelde dit luik van de zaak uit naar 20 november.

Regelrechte kaakslag

“We zijn bijzonder ontgoocheld in deze uitspraak”, zegt advocate Katrien Neyens. “Dat iemand met zo’n strafblad en bij dergelijke zware feiten strafvermindering krijgt is een regelrechte kaakslag. Met die eerste straf ging hij allicht nog de binnenkant van een cel hebben gezien, maar nu komt hij waarschijnlijk weg met elektronisch toezicht. Hij kan zijn leven verderzetten, terwijl mijn cliënten hun dochter voorgoed kwijt zijn.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier