Doodrijder Sharon uit Vleteren vrij met enkelband

Op de plaats van het ongeval werden vorig jaar bloemen neergelegd door de vrienden en familie van Sharon Gruwez. © TP
Laurens Kindt

De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent heeft dinsdagmiddag beslist om Davy K. (29) uit Vleteren vrij te laten in afwachting van zijn proces. De jongeman wordt ervan beschuldigd opzettelijk een ongeval te hebben veroorzaakt waarbij zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22) uit Boezinge het leven liet.

Het ongeval dateert van 1 november vorig jaar. Davy K. was die avond het Poperings café binnen gestapt waar zijn ex-vriendin Sharon Gruwez met vrienden iets aan het drinken was. Volgens aanwezigen verplichtte hij de jonge vrouw om in zijn wagen, een zware BMW, te stappen. Even later crashte de auto tegen een geparkeerde schoolbus langs de N8 in Vleteren. Sharon Gruwez werd uit de wagen geslingerd en kwam ter plaatse om het leven. Davy K. raakte slechts lichtgewond. Hoewel hij gedronken had, werd hij niet aangehouden. Dat gebeurde pas twee maanden later, nadat de familie van Sharon klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend. Daardoor werd een gerechtelijk onderzoek geopend onder leiding van een onderzoeksrechter. Die stelde vast dat er geen remsporen waren op de plek van het ongeval én dat Davy K. veel te snel reed, waardoor het mogelijk was dat hij de crash opzettelijk had veroorzaakt. Bovendien legden vrienden en familieleden belastende getuigenissen af tegen Davy K., onder andere over het partnergeweld dat hij pleegde. Daarvoor werd hij vorige zomer nog veroordeeld tot zeven maanden voorwaardelijke celstraf en 400 euro boete. De onderzoeksrechter liet Davy K. op 10 januari aanhouden op verdenking van doodslag. Sindsdien zit de man in de cel.

Al twee keer wou de raadkamer in Ieper hem in vrijheid stellen, maar evenveel keren tekende het parket daartegen beroep aan. Daardoor moest de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent behandeld worden. Die heeft nu beslist om Davy K. vrij te laten, onder elektronisch toezicht en met bepaalde voorwaarden. Dat bevestigt de woordvoerder van het parket-generaal in Gent. “Wij zijn tevreden”, zegt zijn advocaat Kurt Vanlerberghe. “Mijn cliënt heeft toen inderdaad te snel gereden en hij is daarbij de controle over zijn stuur verloren. Maar dan heeft het noodlot toegeslagen en dat heeft hij nooit gewild. Wij betwisten dan ook de kwalificatie van doodslag en stellen dat het om een spijtig ongeval gaat”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier