Doodrijder Charlotte Gysel veroordeeld tot vijf jaar cel, ouders ontgoocheld

Redactie KW

De man die in september vorig jaar in dronken toestand het ongeval veroorzaakte waarbij Charlotte Gysel (18) uit Bovekerke om het leven kwam, is veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel, en 7 jaar rijverbod. De Oekraïner reed met zijn pick-up frontaal in op de wagen van de jonge vrouw.

Op 27 september 2019 volgde Charlotte Gysel met haar Fiat 500 de Koekelarestraat in Edewalle bij Kortemark. Even na 22.30 uur werd haar wagen frontaal aangereden door de pick-up van Andriy P. De man van Oekraïense komaf was aan het spookrijden en reed volgens een deskundige aan een snelheid van 110 à 125 per uur in een zone 50. “Een monstersnelheid”, sprak het Openbaar Ministerie tijdens de vorige zitting. Een bloedproef wees bovendien uit dat de man maar liefst 2,39 promille alcohol in het bloed had. Voor het achttienjarige meisje uit Bovekerke kon geen hulp meer baten.

De beklaagde, die nog steeds in een rolstoel zit, probeerde zich tijdens het proces te excuseren. Dat maakte evenwel weinig indruk op de ouders van Charlotte. “Hij was een moordwapen op de weg”, spraken ze de rechtbank toe. Het Openbaar Ministerie vorderde een strenge straf en de Brugse politierechter ging daar ook op in. Hij veroordeelde de doodrijder tot 5 jaar cel, waarvan 2 met uitstel, 7 jaar rijverbod en 3 jaar alcoholslot.

“Maximumstraf gehoopt”

Griet Depreitere, de mama van Charlotte, reageert ontgoocheld op de uitspraak. “Vijf jaar is de maximumstraf, dat wisten we. Maar hier is er twee jaar met uitstel, dus eigenlijk is het maar drie jaar. En als hij nog strafvermindering krijgt via de wet-Lejeune, kan het in de praktijk zelfs maar een jaar zijn. Wij vinden dit te weinig en heel wat mensen sturen ons berichtjes dat ze het ook niet normaal vinden.”

“De bewijzen zijn er zwart op wit, Charlotte was zo onschuldig, de man was eerder al veroordeeld voor dronken rijden… Wij hadden toch echt op de maximumstraf gehoopt“, vervolgt Griet. “Onze advocaat onderzoekt of hij nog iets kan doen. Ik had al geen vertrouwen meer in het gerecht, maar het is nog erger geworden. Zeven jaar rijverbod en drie jaar alcoholslot… Hoeveel auto’s worden tegengehouden in België? Zo’n mensen trekken zich daar niets van aan!”

“Dit doet ons pijn”

“Wij waren blij dat het zo snel ging, maar deze uitspraak doet ons pijn. Op de eerste zitting zei de dader dan nog dat hij niet zo veel gedronken had die avond. Hoeveel drinkt hij dan als hij wel veel drinkt? De mensen kruipen nog altijd al te makkelijk achter het stuur met alcohol op. Maar wij zijn wel onze dochter kwijt. Nee, dit is niet makkelijk voor ons.”

(TL/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier