Discussie over 70 euro loopt uit de hand: Bruggeling krijgt vijf jaar cel voor brutale afpersing

© Getty
Redactie KW

Een Brugse twintiger heeft vijf jaar effectieve celstraf gekregen voor een brutale afpersing. Tijdens de pleidooien stapte Albert D. dreigend af op de procureur, die 45 maanden cel gevraagd had.

Op een appartement in de Carmersstraat in Brugge kreeg notoir drugsdealer Albert D. (23) het op 19 januari zwaar aan de stok met een flatgenote. Hij verdacht de vrouw van diefstal van 70 euro en greep haar bij de keel. Hij sloeg haar meermaals in het gezicht en riep vervolgens de hulp in van Nicolas V.L. (43) en Barbara V. (40). Het koppel kwam ter plaatse met een kennis, P.C., die ze op straat waren tegengekomen.

Omdat het geld maar niet uitkwam, gaven Albert D., Nicolas V.L. en Barbara V. de vermeende dief enkele rake klappen en bedreigden ze haar en nog twee andere bewoners van het appartement met een mes. De slachtoffers moesten hun bezittingen afgeven, waaronder GSM’s, fietsen en een spelconsole. Er zou zelfs mee gedreigd zijn om vingers af te snijden. “Barbara heeft wat van maffia’tje gespeeld”, verklaarde V.L. daar later over.

Kans op recidive groot

Voor Albert D., die pas vorig jaar 30 maanden cel kreeg voor drugsverkoop en geweldpleging, vroeg de procureur tijdens het proces 45 maanden cel. “De kans dat hij opnieuw feiten pleegt is groot. Ooit zien we deze man terug in het assisenhof“, stelde hij toen. D. was duidelijk niet opgezet met die vordering en stapte plots dreigend op de procureur af. Maar de politie greep pijlsnel in en bracht de man terug naar de cel.

Ondanks dit incident tekende D. vrijdag opnieuw present voor zijn vonnis. De man kreeg vijf jaar effectieve celstraf. Flink meer dus dan wat de procureur gevorderd had. Nicolas V.L. en Barbara V., die naast de afpersing ook schuldig werden bevonden aan enkele winkeldiefstallen, kregen respectievelijk 43 en 39 maanden cel. De rechter beval hun onmiddellijke aanhouding. De kennis die eerder toevallig bij de afpersing betrokken was geraakt, kreeg een jaar cel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier