Dieven hebben het gemunt op bestelwagens

Filip Thorrez kon enkel vaststellen dat duur werkmateriaal gestolen was uit zijn bestelwagen. (foto ZB)
Redactie KW

Het aantal inbraken in bestelwagens gaat de laatste tijd weer in stijgende lijn. Begin vorige week waren er een vijftal inbraken in Zonnebeke en Passendale. “Het lijkt erop dat de daders een gans traject hebben afgelegd en alle bestelwagens viseerden die op hun route voorkwamen”, klinkt het bij politiezone Arro Ieper, die een aantal sporen aan het onderzoeken is.

Er waren inbraken op Brouckhof Zuid en Brouckhof Oost, de Tynecotstraat in Passendale en De Leege Kouter in Zonnebeke. Een van de slachtoffers is Filip Thorrez in Brouckhof Zuid in Passendale. “Mijn bestelwagen, die altijd volledig gesloten is, staat altijd op mijn oprit heel dicht bij mijn woning. Ik slaap er slechts op vier meter vandaan en heb, ondanks dat ik geen vaste slaper ben, niets gehoord. Ook mijn zoon die om 3.40 uur op moest om naar zijn werk te vertrekken, heeft niets gehoord. Toen ik ‘s morgens in mijn wagen stapte, verscheen op het dashboard dat de achterdeur ontgrendeld was. Tijdens het dichtdoen heb ik niets gemerkt. Pas later om 7.15 uur op het werk zag ik dat er een gaatje in de deur was. Na controle zag ik dat er een breukhamer, batterij en laders weg waren. De kist was nog aanwezig en het zware materiaal lieten ze onaangeroerd. De politie was vlug ter plaatste, maar ook zij staan soms machteloos. Ik ben kwaad en gefrustreerd omwille van die machteloosheid.”

Op prospectie

In 2004 werd er ook al eens ingebroken bij Filip, maar toen gebeurde het op klaarlichte dag. Echtgenote Nancy Meyfroodt, die onthaalmoeder is, is dagen later nog niet over de inbraak heen. “Ik voel me nog altijd onveilig en de schrik is nog niet weg. De wantrouwigheid blijft.” Eenzelfde verhaal horen we bij pleisterwerken Alex Beauprez uit de Tynecotstraat 3 in Passendale. “Het slot van mijn camionette werd uitgeboord. Het was praktisch niet zichtbaar, daardoor dat ik het ook niet direct opmerkte. Toen ik op de plaats waar ik werkte materiaal nodig had, merkte ik dat enkel nog de koffers aanwezig waren. De machines, batterijen en laders werden gepikt. De waarde loopt al vlug op tot 2.500 euro. Het moment van de inbraak zelf hebben we niets gehoord. Ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat ze de voorgaande dagen toch op prospectie zijn geweest.” En beetje verderop in de straat, bij Patrick Salomez in de Tynecotstraat 16, zijn de dieven ook langs geweest. “De bestelwagen van mijn baas staat al jaren naast mijn huis geparkeerd en er is nog nooit iets gebeurd. Nu werd het slot geforceerd en zijn ze aan de haal gegaan met slijpmachines, schijven en batterijen. We hebben echt niets gehoord, zelfs onze hond heeft niet geblaft.”

Hobby verpest

Ook Carlo Comyn uit Brouckhof Oost kreeg ongewenst bezoek. “Het slot van mijn bestelwagen die op de oprit stond, werd geforceerd en de dieven gingen aan de haal met mijn vismateriaal. In eerste instantie dacht ik dat alleen mijn molens verdwenen waren, maar ik heb gemerkt dat alles gewoon weg is dat ik nodig heb om mijn hobby als kappervisser te kunnen uitoefenen. Rugzakken, dozen vol materiaal, alles is weg. De daders hebben niet alleen gestolen, maar ook mijn hobby en die van mijn dochter verpest. Daar steekt heel wat geld in. We mogen herbeginnen.” “Het lijkt erop dat de daders een gans traject hebben afgelegd en alle bestelwagens die op hun route voorkwamen viseerden. De laatste tijd zijn er opnieuw heel wat inbraken in bestelwagens vastgesteld”, aldus Glenn Verdru bij Arro Ieper. “We zijn een aantal sporen aan het onderzoeken, maar meer kunnen we daarover niet zeggen.” De slachtoffers zijn alvast niet te spreken over het doven van de lichten om 23 uur. “We kunnen niets bewijzen, maar verlichting zou alvast dieven afschrikken en het geeft ons als bewoners ook een veiliger gevoel. Was er niet beloofd in de verkiezingsprogramma’s dat er weer licht zou zijn? Na de verkiezingen vergeet men vlug”, zegt Nancy. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier