Dieven aan de haal met keramieken klaprozen op kerkhof Sijsele

Dieven hebben drie keramieken beelden van op een graf op het kerkhof in Sijsele gestolen. Ze namen de drie klaprozen mee en braken zo het hart van Anita Goethals. “Ik zette die er om het graf van mijn overleden zoon te sieren. Echt respectloos”, zegt ze.

© TLG

Anita Goethals (67) uit Sijsele gaat zowat elke dag naar het kerkhof in haar thuisdorp. Sinds februari 2016 ligt haar zoon Jochen daar begraven. Hij overleed op zijn veertigste, een klein jaar nadat bij hem een agressieve kanker werd vastgesteld. Anita staat er op dat zijn graf er verzorgd bij ligt. “Ik ga heel vaak langs. Om bij hem te zijn en om het proper te houden. Ik zet vaak verse bloemen ook”, zegt ze.

Maar sinds afgelopen lente staan er ook drie keramieken klaprozen bij het graf. Anita kocht die op een voorstelling in Sijsele. “Ik vond die leuk en decoratief. Ze konden ook in de winter blijven staan, want ze kunnen tegen min tien graden. Ik zette ze bij het graf van Jochen. Ze stonden er mooi en zaten goed vast.”

Maar toen Anita woensdagmorgen op het kerkhof toekwam, merkte ze dat de drie klaprozen verdwenen waren. Niet weggewaaid of stukgemaakt. “Echt gestolen. Iemand heeft die doelbewust meegenomen om als decoratieve stukken te gebruiken. Ik kan er echt niet bij dat mensen zich met zoiets zouden bezig houden. De kleine vaasjes met bloemen in lieten ze ongemoeid. Maar de klaprozen hebben ze allemaal mee. Nooit gedacht dat zoiets in een dorpje als Sijsele zou kunnen gebeuren.”

De diefstal greep Anita zwaar aan. Ze zat enkele uren in zak en as, maar probeert het nu al te vergeten. “Als ze me die gevraagd hadden, dan had ik ze wellicht meegegeven. Die zijn echt niet zoveel waard. Maar om zomaar iets te gaan stelen. En dan nog op een kerkhof. Dat heeft mij echt aangegrepen. Het voelt alsof iemand op het graf van mijn zoon spuwt.

Anita stapte naar de politie om de diefstal aan te geven. Maar een klacht diende ze uiteindelijk niet in. “Tegen onbekenden. Daar had ik geen zin in. Weet je, in het beste geval krijgen de daders berouw en komen ze die klaprozen terugplaatsen. Al weet ik niet of ik daar op kan hopen.”

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.