Dieven aan de haal met 200 kilo druiven van wijngoed Zilver Cruys

Filip Decroix toont de rij aan waar dieven aan de haal gingen met een 200 kilo druiven. © RLA
Redactie KW

Wijnbouwer Filip Decroix stelde donderdag vast dat onbekenden ervandoor waren met een deel van het vroegrijpe druivenras Siegerebbe op het wijndomein Zilver Cruys in Boezinge. “2020 wa al een jaar om snel te vergeten en nu dit, om moedeloos van te worden”, zucht Decroix.

Tijdens zijn dagelijkse opmetingen van de suikerwaarde van de druiven, stelde wijnbouwer Filip Decroix op donderdag 20 augustus vast dat dieven aan de haal waren gegaan met een deel van de druiven van zijn wijngaard. Wellicht heeft zijn thuiskomst hen verrast, want halverwege de rank zijn ze gestopt.

“Ik was op donderdagmorgen gaan leveren in Koksijde en kwam rond het middaguur terug thuis. Dagelijks neem ik stalen om over het optimale tijdstip van het plukken te kunnen beslissen. Zo kon ik vrij vlot de diefstal ontdekken. Ik vermoed dat het gaat om mensen met kennis van zaken omdat ze alleen aan de haal gingen met druiven van het ras Siegerebbe, een druivensoort die vroeger rijp is dan de andere variëteiten. De aanpalende wijnranken, waar de vruchten nog niet plukrijp zijn, bleven onaangeroerd. De laatste paar weken werd ik geregeld gecontacteerd door kandidaat-kopers. Ik herkende een Oost-Europese tongval en ik vermoed dat ze zich blijkbaar zelf zijn komen bedienen, omdat ik niet op hun vraag wou ingaan. Ik veronderstel dat de dieven, door de beperkte hoeveelheid, ‘thuisbrouwers’, tenzij ze door mijn thuiskomst verrast werden”, vertelt wijnboer Filip.

“Het verlies, 150 tot 200 kilo aan druiven , goed voor 100 tot 150 liter wijn met een ruw geschatte verkoopwaarde van 1.200 euro is geen onoverkomelijk drama, maar ik heb toch een klacht tegen onbekenden neergelegd bij de lokale politie. Zo waarschuw ik ook collega wijnbouwers dat ze waakzaam moeten blijven tot aan de oogst binnen enkele weken”, gaat Filip verder.

Heroriëntatie

“2020 wordt voor zovelen een rampjaar. Mijn omzet is voor 80 procent gedaald. Eerst was er de Brexit, waardoor Britse bezoekersgezelschappen wegbleven en dan kwam het coronavirus waardoor de rondleidingen wegvielen. Bestellingen van de horeca bleven eveneens uit. De berichten dat we nog twee jaar rekening moeten houden met de coronagevolgen nopen mij tot een heroriëntatie. Ik ben wel even moedeloos, maar geef niet op. Het weggevallen marktsegment op een andere manier invullen, is nu de boodschap. Onderhandelingen met een grote afnemer zijn lopende, maar nog niet concreet. In de toekomst zal het wellicht met minder marge moeten gaan, maar overleven zal ik”, blijft Filip strijdig.

Filip schonk in het voorjaar nog 3.000 liter wijn gratis weg om de alcohol eruit te distilleren om in de ziekenhuizen als desinfectiemateriaal te gebruiken. In 2008 startte hij een wijngoed op, op bijna exact dezelfde locatie waar meer dan 100 jaar geleden zijn overgrootvader in de Eerste Wereldoorlog zwaargewond werd. De naam van het wijngoed ‘Zilver Cruys’ is afgeleid van het 15 meter hoge verzoeningskruis aan de overkant van de straat. Op 22 april 1915 vond hier de eerste gasaanval tijdens WO-I plaats.

Aarzelend gestart, maar permanent op zoek naar vernieuwing en verbetering, behaalde Filip al enkele mooie prijzen. Het wijngoed is inmiddels aangegroeid tot een oppervlakte van 3,54 hectare en telt nu om en bij 13.000 wijnstokken.

(RLA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier