Dierenrechtenorganisaties houden stille wake bij proces tegen Tielts slachthuis

Gaia. © EF
Redactie KW

Maandagochtend vonden in Ieper de pleidooien plaats in de rechtszaak die verschillende dierenrechtenorganisaties aanspanden tegen het slachthuis van Tielt. Onder andere Animal Rights, Gaia en Bite Back verzamelden aan het gerechtsgebouw voor een stille demonstratie.

Op maandag 25 november vanaf 8.45 uur vonden de pleidooien plaats in de rechtszaak die onder andere Animal Rights aanspande tegen het slachthuis van Tielt. Zowel de CEO van het slachthuis als de vennootschap achter het bedrijf moeten zich voor de rechter verantwoorden voor inbreuken inzake dierenwelzijn. Alle inbreuken zijn volgens het Openbaar Ministerie bewezen, zowel op vlak van dierenwelzijn, als van hygiëne en op vlak van volksgezondheid. Ze vragen geen sluiting om dat er ondertussen maatregelen genomen werden.

Animal Rights was aanwezig in de rechtszaal om de zitting bij te wonen als burgerlijke partij. Tijdens de pleidooien voerden de dierenrechtenorganisatie actie op de Grote Markt in Ieper. Dat verliep erg rustig. Ze toonden onder andere beelden van de undercoverreportage die de bal aan het rollen bracht. Animal Rights filmde in het voorjaar van 2017 een maand lang undercover in het varkensslachthuis van Tielt en veel dierenleed werd op camera vastgelegd.”We willen aanwezig zijn om op een serene manier aandacht te vragen voor de rechtszaak met een stil en vreedzaam protest. Animal Rights wil gerechtigheid voor de dieren. De daders moeten streng gestraft worden en wij willen nog steeds dat het slachthuis permanent de deuren sluit”, aldus Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout.

Ook de actievoerders van Bite Back waren aanwezig.
Ook de actievoerders van Bite Back waren aanwezig.© EF

De beelden riepen heel wat verontwaardiging op in zowel België als Nederland. Dat zorgde ervoor dat 175.000 mensen de petitie voor sluiting van het slachthuis Tielt tekenden op slechts enkele maanden tijd. Animal Rights riep minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, op om dierenleed in de veehouderij strenger te bestraffen en om dierenrechten op te nemen in de grondwet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier