Dierenbeul vilt staarten van twee katten in Koksijde, een dier overleeft dat niet

Niels en Basil, waarvan het staartje moest geamputeerd worden na vreselijke dierenmishandeling. © foto JH
Redactie KW

In Koksijde lijkt een dierenbeul aan de slag te zijn die op een erg wreedaardige manier katten gruwelijk verminkt. Er werden twee katten aangetroffen waarvan de staart gevild werd. Een dier overleefde dat niet. “Onze Basil zijn staart werd geamputeerd en hij is enorm angstig geworden”, zegt baasje Niels Mouton (21).

Het was begin deze week toen Niels Mouton en zijn ouders hun kater Basil (1,5 jaar) in hun tuin in de Robert Vandammestraat aantroffen. Basil zat ineengedoken in een hoekje in de tuin en was aan het zieltogen. “We zagen meteen dat Basil een doffe wonde op het hoofd had”, vertelt Niels.

“Maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat zijn hele staart onder het bloed zat. Tenminste, wat er over was van zijn staart. Het was alleen maar bot. Alle vacht, maar dan ook alle vacht en huid waren verdwenen.”

Gevilde staarten

Niels en zijn ouders repten zich meteen naar de dierenarts. “We vonden het meteen vreemd dat alle vacht en huid zo gelijkmatig waren verwijderd en er nergens nog plukjes waren”, vervolgt Niels. “Maar omdat Basil ook een hoofdwonde had, gingen we er toch maar vanuit dat Basil aangereden was. Een vreemd ongeval dan wel, maar toch een ongeval.”

“Tot donderdag. Toen vonden we honderd meter verder in de straat een zwart-witte poes die exact hetzelfde had. Het dier was jammer genoeg overleden. Dit is dus zeker geen toeval en geen ongeval. Dit is kwaad opzet. Iemand moet de katten gevangen hebben, verdoofd met een klop tegen het hoofd en daarna hun staarten hebben gevild tot op het bot. Het is degoutant en ronduit ziekelijk eigenlijk. Wie doet nu zoiets? We hebben er eigenlijk geen woorden voor.”

Angstig na amputatie

Basil kon intussen gered worden door de dierenarts. “Zijn staart werd geamputeerd”, zegt Niels. “Hij kan zo perfect leven vertelde de dierenarts. Maar je ziet dat hij iets heel ergs heeft meegemaakt. Basil is dezelfde niet meer en is erg angstig. We zien zelfs dat zijn nagels van zijn poten afgesleten zijn. Is hij ergens uit doodsangst willen ontsnappen? We hebben intussen aangifte gedaan bij de politie en bezorgden hen foto’s.”

“We hopen dat niemand zijn kat moet aantreffen zoals wij Basil vonden”, besluit Niels. De politie heeft weet van de twee verminkte katten en onderzoekt de zaak. De extreme mishandeling van de katten doen denken aan gelijkaardige feiten die drie jaar geleden gebeurden in Bornem en Nederland. Toen werden ook staarten van katten gevild.

Intussen wordt opgeroepen tot waakzaamheid. Wie iets verdacht ziet of zijn kat ook met dergelijke verwondingen aantreft kan de politie contacteren.

(JH/ foto JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier