‘Vrome christen’ ontkent diefstallen uit offerblok Kortemarkse kerk

Redactie KW

Een 46-jarige Roemeen vecht in de Brugse rechtbank het jaar effectieve celstraf aan dat hij vorige zomer kreeg opgelegd voor diefstallen uit het offerblok van de Kortemarkse kerk.

Dankzij een bewakingscamera kreeg de Kortemarkse kerkfabriek Sint-Bartholomeus begin 2018 een man in de gaten die verdacht werd van een zestal diefstallen uit het offerblok. Op 24 februari 2018 achtervolgde de voorzitter van de kerkfabriek de verdachte met zijn wagen. Intussen belde hij de politie en die kon de man in Gistel arresteren.

Constantin-Emanuel J. had een rolmeter op zak die hij volgens het parket als kleefstok gebruikte om geld uit offerblokken te vissen. In zijn wagen lag 138 euro aan klein geld. Toch betwistte hij tijdens zijn verhoor de feiten. “Als vrome christen stop ik zélf geregeld geld in het offerblok”, beweerde hij. De rechter hechtte geen geloof aan die uitleg en veroordeelde J. in juni vorig jaar bij verstek tot een jaar effectieve celstraf.

Vanuit de gevangenis tekende J. verzet aan. “Dat geld in mijn wagen was van mij”, stelde hij dinsdag tijdens zijn nieuwe proces. “Ik wou drie euro in het offerblok steken maar het waren zoveel aparte muntjes dat dit lang duurde. Dat zag er misschien wat verdacht uit.” De uitspraak volgt op 23 maart. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.