Twee jaar voorwaardelijk voor sluwe diefstallen bij bejaarden in Diksmuide

© Andrey Popov

De correctionele rechtbank van Veurne heeft twee Slovaakse vrouwen en een Slovaakse man veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor een reeks diefstallen bij bejaarden. De bende gebruikte een zwangerschap en later zelfs een baby als list. Een vierde beklaagde kreeg 16 maanden voorwaardelijke celstraf.

Op 27 november 2020 werden drie verdachten aangehouden naar aanleiding van twee dergelijke diefstallen in Diksmuide. De Slovaken belden steeds aan om te vragen of de 19-jarige zwangere vrouw in hun gezelschap naar het toilet mocht. Van die gelegenheid maakten de andere beklaagden gebruik om onder andere geld, bankkaarten en juwelen te stelen. Na twee maanden voorhechtenis werd het trio onder voorwaarden vrijgelaten.

Dezelfde Slovaken uit De Panne werden in mei en juni opnieuw aan een reeks dergelijke feiten gelinkt. Deze keer werd de baby ingezet om de bejaarde slachtoffers te misleiden door te vragen of ze de luier mochten verversen. De 19-jarige vrouw pleegde de feiten samen met haar vriend, haar zus en een vriendin van die zus. In totaal werd de bende gelinkt aan zes diefstallen, zes pogingen, een diefstal met geweld, heling en informaticabedrog. Ze sloegen niet alleen toe in Diksmuide en De Panne, maar ook in Ieper en Geraarsbergen.

Financiële problemen

Het openbaar ministerie vorderde tot twee jaar effectieve gevangenisstraf voor de beklaagden. De verdediging vroeg echter een straf met uitstel of een werkstraf. Volgens hun advocaten gingen de Slovaken omwille van financiële problemen op dievenpad.

De rechter veroordeelde de drie hoofdbeklaagden uiteindelijk tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. De vierde beklaagde kreeg 16 maanden cel met uitstel, eveneens met uitzondering van de voorhechtenis. Ze moeten zich de komende vijf jaar allemaal aan een reeks voorwaarden houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier