Tot vijf jaar cel gevorderd voor Ierse dieven van kranen en opleggers

Redactie KW

Vijf beklaagden uit Ierland en Groot-Brittannië hebben zich voor de correctionele rechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor een reeks diefstallen van kranen en opleggers. Het openbaar ministerie vorderde bij verstek vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor de drie spilfiguren in de zaak.

De bende kon gelinkt worden aan een hele reeks gelijkaardige diefstallen overal in West-Vlaanderen. Ze waren vooral actief in de regio van Veurne, Nieuwpoort en De Panne, maar ook in Loppem, Ruiselede, Roeselare en Wevelgem sloegen ze hun slag. Tussen 30 september 2016 en 28 februari 2018 pleegden ze in totaal twaalf feiten. Bij de diefstallen werden verschillende soorten kranen, graafmachines en opleggers buitgemaakt. De gestolen goederen werden over het Kanaal doorverkocht.

De broers Noel (54) en Damien M. (55) zijn de vermoedelijke spilfiguren in de zaak. Vooral Damien M. is absoluut geen onbekende voor het gerecht. In het Verenigd Koninkrijk liep hij al tegen de lamp voor gelijkaardige feiten, maar de man werd in de jaren ’90 ook gelinkt aan een aanslag van de IRA (Irish Republican Army). De broers en één van hun echtgenotes Caron H. (48) werden uiteindelijk echter niet uitgeleverd, waardoor ze bij verstek berecht werden. Het OM vorderde vijf jaar cel voor hen.

De 34-jarige Ier Patrick D. liep in Zweden tegen de lamp en werd wel uitgeleverd. Hij bekende zijn betrokkenheid bij drie feiten, maar benadrukte dat hij zeker geen sleutelrol speelde. Voor zijn hand- en spandiensten hangt hem toch 37 maanden effectieve celstraf boven het hoofd. De Britse trucker Michael S. (48), die 24 maanden cel riskeert, wist naar eigen zeggen niet dat hij gestolen machines vervoerde.

De rechter doet uitspraak op 5 januari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier