Tot drie jaar cel voor dieven die met kluis Brugs restaurant Die Scone aan de haal gingen

Het kopstuk van een inbrekersbende, die onder meer toesloeg in het Brugse restaurant Die Scone, heeft drie jaar cel gekregen. Daarvan zijn er twee effectief.

©Wojtek Bartkowski iStock
©Wojtek Bartkowski iStock

Op 27 oktober 2019 gingen inbrekers aan de haal met de kluis van het restaurant Die Scone aan de Rozenhoedkaai in Brugge. In de maanden na de feiten kon de politie verdachte Ilias Y. inrekenen. De 31-jarige Rus kon op basis van zijn DNA gelinkt worden aan een inbraakpoging op 19 juli vorig jaar in Brugge en hij was volgens het parket ook te zien op camerabeelden van een inbraak op 8 februari 2019 in de Carrefour Express in Dworp. Daar werd voor 5.000 euro aan sigaretten buitgemaakt. Op de beelden, die in het opsporingsprogramma Faroek op VTM getoond werden, was ook medebeklaagde Hamza E. te zien. De 28-jarige Marokkaan bleek ook betrokken bij de feiten in Die Scone en een inbraak in de nacht van 26 op 27 december 2019 in Loods 3, een winkel in Eeklo.

Trainingsbroek

De procureur vroeg vier jaar cel voor Ilias Y., die zijn betrokkenheid bij de feiten in Dworp met klem betwistte. “Hij is niet de man op de beelden”, stelde zijn advocate. “Hoeveel jonge mensen dragen er tegenwoordig niet een trainingsbroek van Nike?” De rechter gaf toe dat er sprake is van twijfel en sprak Y. vrij voor de feiten in Dworp. Voor de overige feiten kreeg Y. drie jaar cel, waarvan twee effectief. Hamza E. kreeg dezelfde straf.

De man die chauffeur was bij de inbraak in Die Scone, Marokkaan Rachid R. (47), kreeg twee jaar celstraf. Een vierde beklaagde, Said M. (43), kreeg eveneens twee jaar cel. Hij werd opgepakt bij een huiszoeking in het Brusselse op 22 juni vorig jaar. Hij probeerde toen blootsvoets weg te vluchten over de daken, maar kwam zwaar ten val. Een tiental dagen later vertrok hij op krukken uit het ziekenhuis. De man is sindsdien spoorloos en kwam dan ook niet opdagen voor zijn proces. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.