Stoete Ostendenoare aan de haal met borstbeeld Leopold 2 in Oostende, burgemeester furieus: “Ontoelaatbaar”

Het beeld van Leopold 2 werd gestolen. © Edwin Fontaine
Redactie KW

Het borstbeeld van koning Leopold 2 op het Prinses Clementinaplein in Oostende is gestolen. De actiegroep ‘De Stoete Ostendenoare’ eist de diefstal op. Burgemeester Bart Tommelein is niet te spreken over de actie.

Het was een passant die vrijdag merkte dat het beeld van de gecontesteerde koning verdwenen was. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) reageert scherp op de diefstal. “Aanvankelijk dachten we dat de stadsdiensten het beeld tijdelijk verwijderd hadden om het te reinigen of herstellen”, zegt hij. “Al snel bleek dat dit niet het geval was en het beeld gewoon gestolen werd. Dit is ontoelaatbaar en tegen alle normen in. Het beeld staat op het openbaar domein en werd daar ontvreemd. De politie stelde een pv op, er komt een klacht wegens diefstal en een onderzoek.”

Lang moet niet gezocht worden: de actiegroep ‘De Stoete Ostendenoare’ eiste de diefstal op. De actie kwam er na een videoboodschap van Wouter De Vriendt (Groen), die enkele weken geleden zei dat een eerbetoon aan Leopol 2 niet thuishoort in de straten.

Het beeld van Leopold 2 was de voorbije jaren al vaker het voorwerp van acties van De Stoete Ostendenoare. Zo werden er al bordjes, een afbeelding van een monstertje en rookbommen geplaatst. Het beeld werd ook al meermaals overgoten met verf. De laatste actie dateert van begin juli: toen werd het beeld met een rood gespoten met een spuitbus. Ook toen eiste de Stoete Ostendenoare de actie op. (EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten