Servische hoofdverdachte van home-invasion in Oostkerke opgepakt

Redactie KW

De hoofdverdachte van de home invasion van zaterdag 19 december in Oostkerke nabij Diksmuide is opgepakt. Het gaat om een 29-jarige Servische man die twee dagen geleden in Avelgem bij een inbraak op heterdaad betrapt werden Met twee kompanen kon hij toen na een helse achtervolging opgepakt worden in Deerlijk. Volgens het parket van Veurne komen ze in aanmerking voor zeker nog 17 andere inbraken.

Twee mannen drongen op zaterdagmiddag 19 december de woning binnen van een bejaarde vrouw in de Oostkerkestraat in Oostkerke. De 78-jarige vrouw was op dat moment aan het slapen maar werd wakker van het lawaai. De dieven beroofden haar van ring, horloge en ketting en sloten haar daarna op in de kelder. Een alerte buurman zag het duo wegvluchten, kon de vrouw bevrijden en belde de politie. De twee dieven bleven tot enkele dagen geleden spoorloos. In Avelgem werden woensdag drie personen betrapt bij een inbraak. Het ging om de 29-jarige Serviër met nog een Servische kompaan en Bulgaar, die allen in Frankrijk wonen. Ze vluchtten weg maar konden na een kilometerslange achtervolging met snelheden tot 180 kilometer per uur gestopt worden. Ze werden klemgereden door politieploegen van politiezone MIRA en Gavers.

Reeks van inbraken, kluizen gestolen

De mannen verschenen vrijdagmiddag voor de onderzoeksrechter in Veurne die hen liet aanhouden. De Servische hoofdverdachte, die vorig jaar nog een celstraf van 2 jaar kreeg voor gelijkaardige feiten, komt voor nog 17 andere inbraken en 3 pogingen in aanmerking Het gat om feiten in gans West-Vlaanderen, zoals in Diksmuide, Pervijze, Menen, Spiere-Helkijn, Kortrijk, Zwevegem en Izegem. Telkens gaat het om inbraken in woningen waar niemand thuis was en waarbij ze veel buit konden maken. Het gaat vooral om juwelen en geld, soms veel geld. Zo zouden ze in Diksmuide ingebroken hebben in een woning en daar een kluis met liefst 30.000 euro in hebben buitgemaakt. Dat gebeurde toen ze de bewoonster, zaakvoerster van een winkel, wellicht achtervolgden van aan haar zaak. Minstens nog een keer maakten ze ook een kluis buit maar daarin bijna 20.000 euro.

Het vermoeden bestaat dat de inbrekers vaak op voorverkenning gingen en pas toesloegen wanneer de slachtoffers niet thuis waren. Ook in Oostkerke was dat de bedoeling, nadat de inbrekers de man van de 78-jarige vrouw zagen wegrijden. Ze hadden er echter niet op gerekend dat de vrouw nog thuis zou zijn. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier