https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Russische whisky-dieven riskeren 57 en 50 maanden cel

Redactie KW

Twee Russen vragen in beroep een straf met uitstel voor de diefstal van 114 flessen whisky. Ze stalen de flessen in gans Vlaanderen en kregen in eerste aanleg vier jaar cel.

Tussen 4 september en 14 oktober 2020 jaar sloegen Sergei S. (30) en Piotr I. (24) liefst 49 keer toe in Colruyt-filialen in onder meer Aalter, Brugge, Gent, Oostende, Roeselare, Kortrijk, Beernem, Tielt, Ninove, Hooglede, Aalst, Knokke-Heist, Waregem, Kuurne, Merelbeke, Harelbeke, Torhout en Lochristi, maar ook in Nijvel, Lier, Moeskroen en Diest.

Op 14 oktober werden ze betrapt in de Colruyt van Assebroek. Ze wilden met twee flessen Jack Daniel’s en een tube Pattex aan de haal gaan, maar werden geklist door de winkeldetective. In totaal konden ze gelinkt worden aan de diefstal van 114 flessen whisky van het merk Jack Daniëls. Sergei S. werd vervolgd voor 48 flessen, Piotr I. voor 47 flessen. Ze kregen vier jaar effectief, maar gingen in beroep.

“Vier jaar voor een buit van pakweg 3.000 euro, dat is overdreven!” vindt advocaat Mathieu Langerock. Hij vraagt het hof ook rekening te houden met de korte periode waarin de twee actief waren en het feit dat het om amateurs ging die in hun eigen drankgebruik wilden voorzien. Hij vraagt een straf met uitstel.

Maar het openbaar ministerie vindt dat de vier jaar nog vrij mild is. “Ik vorder één maand per gestolen fles en dan kom ik aan 48 maanden voor S. en aan 47 maanden voor I.” Daarenboven vorderde hij voor beiden nog eens drie maanden voor bendevorming. Bovendien was S. ook in het bezit van een vlijmscherp mes in de vorm van een bankkaart. Daarvoor vroeg hij nog eens zes maanden cel.

“Zeggen dat we hier met prutsers te maken hebben is nonsens! Als ik dat doe, geraak ik net voorbij de kassa en ze hebben me al vast. Deze hier zijn pas gevat na hun 114de fles! Hun werkwijze is zo uitgedokterd dat het hier wel degelijk om professionelen gaat. Bovendien, wat doen ze hier anders op 3.000 km van huis, zonder vast verblijf of werk?”

Dat ze de flessen ook allemaal zelf uitgedronken hebben, vindt de procureur-generaal al even lachwekkend. “Het is klassiek: scheermesjes, vuilniszakken en sterke drank vinden makkelijk hun weg naar de zwarte markt. Dat is hier net zo en het bewijs dat de bende groter is dan hun beide!” Uitspraak op 6 oktober. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten