https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Russische whisky-dieven krijgen twee jaar effectief voor diefstal van 114 flessen

Redactie KW

Twee Russen zijn in beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor de diefstal van 114 flessen whisky. Ze stalen de flessen in gans Vlaanderen en kregen in eerste aanleg vier jaar cel.

Tussen 4 september en 14 oktober 2020 jaar sloegen Sergei S. (30) en Piotr I. (24) liefst 49 keer toe in Colruyt-filialen in onder meer Aalter, Brugge, Gent, Oostende, Roeselare, Kortrijk, Beernem, Tielt, Ninove, Hooglede, Aalst, Knokke-Heist, Waregem, Kuurne, Merelbeke, Harelbeke, Torhout en Lochristi, maar ook in Nijvel, Lier, Moeskroen en Diest. Op 14 oktober werden ze betrapt in de Colruyt van Assebroek. Ze wilden met twee flessen Jack Daniëls en een tube Pattex aan de haal gaan, maar werden geklist door de winkeldetective.

In totaal konden ze gelinkt worden aan de diefstal van 114 flessen whisky van het merk Jack Daniëls. Sergei S. werd vervolgd voor 48 flessen, Piotr I. voor 47 flessen. Ze kregen vier jaar effectief, maar gingen in beroep. “Vier jaar voor een buit van pakweg 3.000 euro, dat is overdreven!” vond advocaat Mathieu Langerock. Hij vroeg het hof ook rekening te houden met de korte periode waarin de twee actief waren en het feit dat het om amateurs ging die in hun eigen drankgebruik wilden voorzien.

Maar het openbaar ministerie vond dat de vier jaar nog vrij mild is. “Ik vorder één maand per gestolen fles en dan kom ik aan 48 maanden voor S. en aan 47 maanden voor I.” Daarenboven vorderde hij voor beiden nog eens drie maanden voor bendevorming. Bovendien was S. ook in het bezit van een vlijmscherp mes in de vorm van een bankkaart. Daarvoor vroeg hij nog eens zes maanden cel.

“Zeggen dat we hier met prutsers te maken hebben is nonsens! Als ik dat doe, geraak ik net voorbij de kassa en ze hebben me al vast. Deze hier zijn pas gevat na hun 114de fles! “

Het hof veroordeelde beide uiteindelijk opnieuw tot vier jaar cel, maar wel voor de helft met uitstel. Als er tegen het arrest geen Cassatieberoep wordt aangetekend, zullen de twee op korte termijn worden gerepatrieerd naar Rusland. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.