Restaurantuitbater Raf uit Nieuwpoort zet beelden van man die pepermolen steelt online: “Zo frustrerend”

De bewakingsbeelden van het bewuste incident. © gf
Redactie KW

Uitbater Raf De Bruyne (55) van het visrestaurant De Haven in Nieuwpoort is zo kwaad dat hij alweer een dief over de vloer kreeg dat hij prompt de beelden op zijn Facebookpagina plaatste. Dat gebeurde nadat een zestiger een Peugeot-pepermolen stal. “Privacy? We vermelden dat er bewakingscamera’s hangen en dat koppel zat nét onder een camera. Ze wisten dat ze gefilmd werden”, zegt Raf.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een diepe zucht weerklonk bij Raf toen hij zaterdagavond de beelden van zijn bewakingscamera’s bekeek. Een zucht van boosheid en frustratie. De man baat al zes jaar vis- en palingrestaurant De Haven uit in Nieuwpoort en stond eerder 13 jaar aan het roer in het Palingkot, ook in Nieuwpoort. “Diefstallen zijn schering en inslag geworden”, zucht Raf. “Mensen schamen zich voor niets meer. Ik betrapte zéker al tien dieven in mijn zaak. Een pepermolen, theelichtjes, wc-papier, bestek… alles krijgt pootjes. Weet je dat mensen bij een collega dit weekend nog de pas geleverde groentenbakken uitkieperden en de bakken meenamen omdat ze die in een winkel voor 4 euro kunnen verkopen? Zo frustrerend!”

Raf De Bruyne (55) van het visrestaurant De Haven in Nieuwpoort toont een tafel met de bewuste pepermolens.
Raf De Bruyne (55) van het visrestaurant De Haven in Nieuwpoort toont een tafel met de bewuste pepermolens. © gf

Zaterdag was het dus weer van dat in De Haven. “Een koppel, ik schat ze rond de 65, was hier komen eten”, vertelt Raf. “Goed gegeten, mooie fles wijn erbij. Ze betaalden met de glimlach 127 euro en bedankten me nog. Later bleek aan een andere tafel dat de pepermolen verdwenen was. Die zijn van het merk Peugeot. Ze kosten ongeveer 35 euro. Op beelden zag je hoe de man naar het toilet ging en in het terugkeren de pepermolen meegraaide en in zijn broekzak stak. Zonder schaamte. Zelfs zijn vrouw leek het doodnormaal te vinden. Drie maanden geleden betrapte ik al eens een koppel die ook zo’n pepermolen stal. Zij kwamen ’s anderendaags zelfs doodleuk opnieuw binnen. Hen heb ik ze goed mijn gedacht gezegd.”

Beelden op Facebook

Raf was zaterdagavond zo kwaad dat hij de beelden prompt op Facebook zette. Klacht diende hij niet in bij de politie want ‘dat helpt toch niet’. “Uiteraard kreeg ik meteen reacties van mensen die zeggen dat ik hun privacy schend”, zegt Raf. “Maar er hangt duidelijk uit in mijn zaak dat er camera’s hangen, negen stuks. En die mensen zaten dan nog aan een tafeltje recht onder een camera! Ze wisten dus maar al te goed dat ze gefilmd werden. Als het hen niet kan schelen, dan kan het mij niet schelen dat ze op Facebook staan. Een dief ontneemt zich het recht op privacy vind ik. Wel hoop ik vooral dat ze zichzelf herkennen en ze vol schaamte terugkomen om het nadeel te vergoeden. Dan verwijder ik de beelden. ‘Slechts’ 35 euro of niet: het betekent dat ik enkel verlies heb gemaakt aan hun komst.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.