Politiezone Westkust klist duo dat bankrekeningen plundert door ‘shoulder surfing’

Op zaterdag 19 december werd een 73-jarige man uit Oostduinkerke slachtoffer van shoulder surfing toen hij bankverrichtingen uitvoerde in een bank in de Leopold-II-laan in Oostduinkerke. Dankzij het efficiënte ANPR-cameranetwerk werd het verdachte voertuig waarmee de Franse oplichters zich verplaatsten gedetecteerd en werd het duo bij de lurven gevat.

PZ Westkust werkt met een efficiënt cameranetwerk.© MVO
PZ Westkust werkt met een efficiënt cameranetwerk.© MVO

Ine Deburchgraeve, communicatieverantwoordelijke PZ Westkust legt uit: “Bij shoulder surfing bemachtigen fraudeurs je geheime code door over je schouder mee te kijken. Daarna leiden ze je aandacht af en ontfutselen ze zo je bankkaart.”

Ook bij dit slachtoffer was dat de gebruikte techniek. Kort nadat het slachtoffer zijn bankkaart in de automaat stak, leidde een jonge Franstalige man hem af die hem aanwijzingen gaf inzake de bediening van de bankautomaat.

2.000 euro kwijt

De ‘behulpzame’ fraudeur verliet vervolgens de bank waarop zijn kompaan de bank binnenging en verrichtingen met de bankkaart van het slachtoffer uitvoerde. Het slachtoffer raakte in totaal meer dan 2.000 euro kwijt tijdens verschillende verrichtingen van de oplichters.

“Onze ploegen konden de verdachten op zaterdag 26 december intercepteren dankzij ons ANPR-cameranetwerk dat een ‘hit’ aangaf voor het verdachte voertuig toen dat opnieuw onze zone binnenreed. Onze politiemensen startten onmiddellijk hun zoektocht en konden zo de verdachten klissen.”

Duo voorgeleid

Het gaat om een duo 39-jarige Franse mannen. Ze hadden een grote som geld bij zich en verschillende bankkaarten. Beide mannen werden op zondag 27 december voorgeleid. “Puik werk en des te meer een bewijs dat de automatische nummerplaatherkenningscamera’s hun vruchten afwerpen!

Graag geeft PZ nog enkele eenvoudige tips om shoulder surfing te voorkomen:

1. Gebruik je vrije hand steeds om het klavier te bedekken zodat niemand je geheime code kan meelezen.

2. Wees op je hoede voor personen die al te behulpzaam zijn wanneer je geld afhaalt.

3. Neem onmiddellijk contact op met Card Stop via 070 344 344 in geval van verlies, diefstal of andere incidenten met jouw kaart (bijvoorbeeld indien je kaart wordt ingeslikt door de geldautomaat).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.